Ути Бъчваров: На Рожен направих уникален курбан. Бях в кулинарен транс



Кой е той:

Петър Бъчваров, по известен като Ути, e роден на 1 март 1970 г. в София. Завършва "Театрална критика" и "Кинорежисура". През 1996 г. започва първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България - "Вкусно". През годините Ути се превръща в истински любимец на българския зрител и емблема на кулинарните предавания до ден днешен. 

Ина ИЛИЕВА

- Господин Бъчваров, тази година бяхте част от събора в Рожен. Разкажете за дните, които прекарахте там. С какви впечатления сте?

- Бях и четирите дена там, защото участвах и в подготовката на самия събор. Аз съм един от малкото хора, които знаеха за събора една година по-рано. Щастлив съм, че бях част от него. Мястото доказа, че може да събира хора, да събере българите. Оказа се, че българинът има нужда от подобен вид събирания, за да вдигне нивото на оптимизма си. Хората търсят опора в изконно българското. В медиите, разбира се, се появиха критики след това, но замисълът беше налице, всичко беше културно и цивилизовано.

- Хиляди хора на събора са опитали от безплатно приготвения от вас курбан. Как се справихте сам с толкова готвене?

- През трите дни направихме една каскада от оригинални български рецепти, като през последния ден приготвих курбан от 5000 порции, защото такава е традицията. Тази година в Рожен бяха направени почти 400 чевермета, а аз сготвих най-интересния курбан, който съм правил до момента. Уникален роженски бульон от костите от чевермето плюс месо от агнета, плюс зеленчуци - получи се уникално. Не може да се готви в случайни съдове на такива сборове, затова с мен там беше моят меден, кован на ръка казан, направен по модела на казана в Света гора и събиращ един тон курбан, който скоро беше и пред Лувъра. Честно казано, там не усещах колко съм изморен, три дни след това се възстановявах. Бях изпаднал в истински кулинарен транс, в едно магично настроение.

- Всички вкусотии, които изброихте до момента, събуждат сетивата на всеки, който обича да похапва, но ми се струва, че не са най-подходящи за летните месеци. На какви храни да наблягаме през лятото?

- На събор калории не се броят и бирите не се броят, както и погледите към момите - тогава човек може да се отпусне, но през горещите летни дни добре похапващите хора трябва да променят количеството и вида храна. Водата трябва да се увеличи двойно повече и да се набляга на плодовете и зеленчуците. Сиренето не трябва да е много солено тези дни и да се избягва късното хранене. Концентратът също трябва да се сведе до минимум.

- Вие лично на какво наблягате през лятото?

- Любимата ми храна през летните месеци е рибата. Особено бялата риба, която умея да приготвям по всякакви начини.

- Почти 20 години сте в телевизията. Чувствате ли се изморен? Мислили ли сте да се впуснете в нещо по-различно - като да отворите ресторант например?

- Не се чувствам изморен от телевизията, защото през годините и аз, и предаването ми се променят и винаги правим нещо различно, нещо интересно и запомнящо се. Предаването "Животът е вкусен" влиза в много домове, пътувам много и това ми доставя истинско удоволствие. Хората ме приемат като техен приятел. Създадох и този пътуващ кулинарен театър, с който готвя големи изненади през идната есен. Ресторантът не ми дава тези възможности, които ми предоставят срещите с хората в момента и пътуванията. Въпреки че много колеги са се вкопчили в тази идея, за мен обикалянето из България е много по-значимо.

- Завършили сте "Театрална критика" и "Кинорежисура", написали сте 150 статии за кино и театър, но от години сте отдаден изцяло на готвенето. Съчетавате ли образованието с работата си? Възможно ли е?

- Повечето от статиите, които съм написал, са предимно критични. Готвенето при мен се съчета с театралния спектакъл. Режисьорското ми образование безспорно ми помага. Образованието ми е много добре вплетено в дейността. Преди това съм завършил техникум за автоматизирани системи, като това пък ми помага, когато си правя сам някакви уреди и съоръжения за готвене. Така че всичко, което имам като знание, го използвам максимално и ми е от полза.

- Написали сте вече няколко книги. Да очакваме ли нова скоро?

- През ноември ще излезе втората част на книгата ми "Животът е вкусен". В нея хората ще могат да прочетат много интересни истории, ще е като едно кулинарно риалити.

- Като заговорихте за риалити, преди време участвахте в танцувалното шоу "Денсинг старс", където преживяхте инцидент. Възстанови ли се ръката ви и отказа ли ви това от танците?

- Ръката вече е добре, от време на време само се сещам за това, но така е, когато човек дава максимума от себе си, а аз винаги към всичко подхождам така. Готов съм за още танци, това не може да ме откаже, даже сега вече си знам грешките и ще се справя много по-добре. Държа също да кажа, че това счупване не беше сценарий, нямаше нищо нагласено, защото и това се изписа на места. Беше си напълно реално.

- А бихте ли се включили в друг формат? Като "ВИП Брадър" например? Имаше слухове, че ще влизате в къщата преди време.

- "Денсинг старс" отговаряше на изискванията ми. Там има костюми, цветове, шоу. "ВИП Брадър" не представя живота по най-красивия начин. Това не е моят спектакъл. Но никога не се знае ...

- Какво да очакваме занапред от вас? Споменахте, че готвите много нови изненади.

- Да, работим с екипа на предаването "Животът е вкусен", което стартира отново през септември. Ще започнем с поредица от пътешествия - Рожен, Париж и много други. Студиото е тясно за нашите вдъхновения. Подготвям голяма атракция за моя пътуващ кулинарен театър, но тя ще остане за изненада.



Източник: 24 часа





Коментари

горе