Яжте орехи срещу рак



Шепа орехи на ден може да помогне за забавяне на растежа на раковите тумори, сочи ново проучване.

Омега-3 мастни киселини и други съединения в ядките намаляват възпалението на раковите клетки на дебелото черво. Освен това те намаляват притока на кръв към тумора, като значително забавя растежа му.

Учени установили, че мишки, хранени предимно с орехи, имали десет пъти повече омега-3, отколкото мишките, подложени на друга контролирана диета.
Ракът на дебелото черво, наречен още колоректален рак, е третият най-често срещан тип рак в световен мащаб и е втората водеща причина за смърт в западните страни, след рака на белите дробове.
Във Великобритания 41 581 души са били диагностицирани с рак на дебелото черво през 2011 г. и близо 16 000 почиват от болестта.
Изследвания показват, че 30-50 на сто от рака при мъжете и 20% на сто от болестта при жените може да бъде предотвратена чрез промяна към по-здравословен хранителен режим и промяна в начина на живот.
Орехите са богати на фибри, витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки.
Това е най-полезната ядка за забавяне на растежа на раковите образувания, тъй като орехите променят микро-нуклеиновата киселина, оказваща влияние върху гените.



Източник: Актуално





Коментари

горе