читАлнЯта е новото място за читатели и туристи в Градската градина на София



Модерна градска читалня и нов информационнен туристически център за София ще посрещат заедно софиянци и гостите на столицата от сряда, 29 юли, в ремонтирания стъклен павилион в Градската градина. Инфо точка читАлнЯта е дело на ОП “Туризъм” на Столична община и се осъществява съвместно със Сдружение за градски читални.

читАлнЯта ще бъде официално открита на 29 юли, сряда, от 19:00 ч, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на ОП “Туризъм”  Иво Маринов, партньори на проекта и дарители. По време на събитието ще бъдат връчени тържествено първите читателски карти, а с музикална изненада за всички в парка ще се включат от ансамбъл за съвременна класическа музика “180 градуса”.

От следващия ден - 30 юли, четвъртък, читАлнЯта ще отвори врати и за всички граждани, с работно време - всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

В основата на читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги.

Новата читалня ще стартира с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която се включиха повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори. Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на инфо точката.

Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читАлнЯта. На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

„Нямаше как сами да набавим книгите за читАлнЯта и затова съм страшно благодарен на всички, които се включиха и дариха любимите си книги. Това изгражда емоционална връзка с мястото – ако споделиш нещо свое, една част от мястото вече и е твоя. От друга страна е важно, че в центъра на София ще има място, което да дава достъп до съвременна българска и световна литература“
, споделя писателят Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални и един от основните инициатори на проекта.



Мястото ще съчетава още функциите на информационен туристически център за София.
По този начин ще предоставя на гостите на града, освен полезна и любопитна информация за столицата, пряк достъп до едни от най-важните атрибути на българската култура - езика и литературата.

Именно кирилицата и буквите от азбуката са използвани в интериора и визията на инфо точка читАлнЯта като свързващи елементи между двете функции на мястото. Всички читатели и туристи ще могат да се забавляват още и със специални дървени букви, изработени от партньорите на проекта Сдружение “Трансформатори”.



“Инфо точка читАлнЯта се намира между ключови туристически и културни обекти за София. Градската градина е логична част от маршрута на всеки турсит в града, затова и се радвам, че успяхме да превърнем едно изоставено и занемарено пространство в истински полезен информационенен център с добавена стойност и за гражданите на столицата”
, коментира директора на ОП Туризъм Иво Маринов.

Проектът читАлнЯта е реализиран с подкрепата на Програма Европа 2015. Партньори са Столична община, EASA България, Сдружение “Трансформатори”, сайтът “Аз чета”, Българската библиотечно-информационна асоциация, студио за програмиране и дизайн "Ризолв", студио за графичен дизайн Fullmasters, VIVACOM, Da Vinci Learning, PocketBook и Фестивал “180 градуса”.



Източник: Обекти





Коментари

горе