Хайде на плаж - в Пловдив



От този уикенд възможностите за градско плажуване в България се увеличават с още една, защото Пловдив ще се завърне към забравената традиция на крайречните бани. "Плажът на Марица" е част от усилията на One Architecture Week да направи реката част от живота на пловдивчани и ще им предложи бар, три временни басейна, а от септември - и отворена сцена на бул. "Марица" 104, между Пешеходния мост и моста на Панаира.

Първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882 г., разказват организаторите от "Едно". В десетилетията след това се обособяват и други плажове, но след 70-те интереса към тях постепенно изчезва. Сега екипът на One Architecture Week иска да го възобнови като част от тазгодишния фестивал под мотото "При-общена река", чиято основна програма ще се проведе между 

18 и 27 септември.

Басейните са временна конструкция, която ще остане между 2 август и 30 септември. От първи септември там ще заработи и отворената сцена, която ще подслонява музикални събития, лекции, дебати, прожекции. Амбицията е това да се повтаря всяко лято.

Организаторите канят на откриване на "Плажът на Марица" е тази неделя, 2 август, от 18 ч. с парти с DJ Gudel и студени коктейли от барманите на artnewscafe. Само ден преди това Пловдив ще домакинства на друго плажно парти - второто издание на събитието At the Pool на местния аудиовизуален колектив Melformator, който ще предложи 20 часа електронна музика от 12 диджеи край басейна на къща, която се намира на ул. "Коматевско шосе" 168. Организаторите обещават бар, хамаци, зона за почивка, 3D мапинг на свечеряване и други изненади. Началото е в 13 ч.



Източник: Дневник





Коментари

горе