Моят дом е моята крепост. Защо българинът не може да почива добре?



Почивката на планина е предпочитана от интровертите, докато по плажовете ще срещнете повече екстроверти, коментира за БТА психологът Красимир Калпаков.

Предразположените към осмисляне и по-дълбок духовен живот избират планината, докато морето е по-присъщо за онези, които искат да контактуват с много хора и желаят да преживеят силни, бурни емоции. Хората от златната възраст обикновено харесват планински отдих, допълни Калпаков. Има обаче и категория, която се отдава и на двете форми на почивка. Почивка в града или в големите и шумни комплекси по морето се предпочита от по-действените хора, от онези, които търсят бърза консумация на емоция и развлечения, предоставени в готов вид. Най-забързани да грабят от живота са младите, затова те държат да има дискотеки, аквапаркове и разни други модерни неща, каза Калпаков.

Българинът не може да почива добре, заради мисленето "Моят дом е моята крепост"

Българинът като цяло не може да почива добре и да се радва на малките неща, коментира психологът. Причината е мисленето в посока "Моят дом е моята крепост" и превръщането на почивката в обслужване на битови проблеми. Построяването, оборудването и снабдяването на дома с провизии изземат почивката ни и колкото повече се отърваваме от тези предразсъдъци и наслагвания от миналото, толкова повече енергия ще освободим да виждаме случващото се около нас и да му се радваме, допълва той.

Животът около нас тече с пълна сила, дори и когато работим, хубавото продължава да се случва, затова е важно да се научим да се наслаждаваме на малките неща - на срещата с приятели, на някой красив изгрев, да се радваме на топлото слънце през лятото и на снежинките през зимата, смята психологът. Важно е да вземем онова, което природата и животът ни раздават, да свалим очилата и това да стане ежедневен двигател на захранване с добри и положителни емоции, каза Калпаков.

Той има преки наблюдения от цяла Западна Европа, където е живял, и разказа, че има голяма разлика между начина на почивка на българите и останалите европейци. Едно семейство от Германия няма да си позволи да загуби целия уикенд за дейности, свързани с дома, задължително поне през единия от почивните дни ще се разходят всички, ще покарат колело в парка, ще хапнат сандвичи на тревата. Не е задължително да отидат на показна почивка на Бахамските острови, за да се порадват на живота и един на друг, допълни той.

Така е и в Белгия, Франция, Италия... Дори в работен ден хората намират време да се разходят под дъжда и да се порадват на природата, посочи Красимир Калпаков.

Проблем за българите е гоненето на успеха на всяка цена

Проблем за българите е и превръщането на властта и парите в основна ценност, която отчуждава хората, потиска сетивността им и ги принуждава да вкарват енергия в гонене на успеха на всяка цена, допълни психологът. Калпаков смята, че по време на почивката е важно да трупаме положителни емоции, тъй като те са едни от основните храни за нашето съществуване. Човек е оцелял, защото положителните емоции винаги са с една повече от отрицателните, това е двигател на нашето живеене и човешко отстояване - начин да нахраниш сетивата си, да се отдадеш на това, което в работен режим не си успял да направиш, допълва психологът.

Според него емоцията е физически отговор на човешкото тяло дали в някаква ситуация се чувстваме добре, или не. Няма нужда да търсим някаква възвишеност, това са съвсем обикновени неща, част от нашата същност - такива ни е създала природата, Бог или някой друг велик творец, допълни Калпаков.

Той смята, че всеки от нас трябва да се опита още преди да излезе в отпуск да анализира себе си, да види какво му е необходимо, за да планира нужната почивка за сваляне на напрежението и трупане на положителен опит и емоции. Човек като живо същество живее в режими на зареждане и разреждане и тази пулсация в човешкото тяло се пренася в емоционалния, психологическия живот, допълни Красимир Калпаков. Ако успеем да намерим този пулсиращ механизъм в собствения си живот, този режим на мобилизация и отпускане, на редуване на вършене на важни за нас неща и почивка, то със сигурност ще сме максимално полезни за себе си, съветва психологът.



Източник: Дарик





Коментари

горе