Как да се отървем от мазолите с народни средства? (рецепти)



Мазолите са болезнени разраствания на роговия слой на кожата от притискане и претриване, обикновено от неудобни и твърди обувки. Най-честите места за образуване на мазоли са палецът и кутрето на крака. Освен това, загрубяване на кожата се развива и в долната част на стъпалото, а макар и рядко, меки мазоли могат да се появят и между пръстите.

Ето някой прости, но изключително ефикасни народни метода, които успешно ще преборят мазолите.

Рецепта 1: сода бикарбонат
В един литър вода с температура 36-40C°за 1 час се разтваря една супена лъжица сода бикарбонат. След това изсипете в леген и накиснете краката си за около 15 мин. След изтичане на времето обтрийте кожата на краката с грапава пемза или четка. Подсушете краката и намажете с подхранващ крем.

Рецепта 2: чесън

Вземете 3 скелидки чесън и ги поставете в 3/4 чаша винен оцет. Сместа престоява около 2 седмици. След изтичане на времето вземете памучен плат и намокрете малък участък от него със сместа. Изтискайте излишната течност и наложете върху засегнатата област (мазоли или брадавици). Привържете и оставете да преседи една нощ. На сутринта направете нов компрес.

Рецепта 3: прополис

Един от най-лесните начини да се отървете от мазолите е да използвате прополис. Парче прополис се прикрепя с лейкопласт върху засегнатото място. Няколко дни по-късно с мазолите е свършено. Същия ефект се постига и като капнете няколко капки прополисова тинктура върху засегнатите участъци.

Рецепта 4: хималайска сол
Изсипете 1 супена лъжица хималайска сол в 1 литър студена вода. Накиснете и двата крака в сместа, дори и ако само единия крак е засегнат. Процедурата трае 10-20 мин. Освен мазолите този метод ще премахне болката и паренето в краката, както и ще омекоти кожата. Ваната с хималайска сол е особено подходяща за премахване на умората в краката след дълълг работен ден.



Източник: Здравница





Коментари

горе