Георги Маслянков събра в Самоводене синове и внуци след четири години чакане



БЪРЗА РОДОВА СРЕЩА СПРЕТНА ЗА СИНОВЕТЕ СИ В САМОВОДЕНЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ГЕОРГИ МАСЛЯНКОВ. Прочутият с единствения частен етнографски музей офицер успя да събере голямата си фамилия след близо четиригодишно търпеливо чакане. „Просто единият ми син живее със семейството си в Канада, а това е достатъчно далече и те не могат да си идват всяко лято. Затова пък сега, като разбрах, че се стягат за насам, бързо организирах и по-големият да си дойде тук по същото време. Той живее в София, не че е през океана, обаче работата му е твърде ангажираща“, представя децата си Георги Маслянков. После с още по-голяма гордост изброява имената на шестимата си внуци – Евелина, Ралица, Магдалена, Георги, Илина и Александър.
43-ГОДИШНИЯТ ЮЛИЯН МАСЛЯНКОВ Е ПО-ГОЛЕМИЯТ ОТ ДВАМАТА БРАТЯ, НАСЛЕДНИЦИ НА САМОВОДСКИЯ РОД МАСЛЯНКОВИ. Той приема с охота присъствието на екипа ни на импровизираната родова среща и с усмивка обяснява, че работата му често го среща с репортери и той вече е свикнал да отговаря на въпроси. „Само дето ти ще ме питаш за мен, а колегите ти обикновено разпитват за фирмата. Така че съм по-силен в тази материя – фирмената“, усмихва се Юлиян. Той управлява 80 служители в консултантска компания, която работи в областта на IT технологиите. Не притежава компанията, макар той да е нейният мозък и създател. 13 години е на пазара фирмата, прави 8 млн. лв. оборот с един млн. лева печалба за година. „Да създам своя фирма, е трудно. В момента няма условия, които да ми дадат някаква сигурност, ако реша да приема такова предизвикателство. А и там, където работя в момента, имам всичко, което ми е нужно“, казва Юлиян. Затова и останал в България, защото в София успял да организира живота на семейството си така, че нищо да не им липсва.
Завършил е Висшето военно-транспортно училище и дори четири години бил на военна служба. После обаче влязъл в сила „План 2000” и поделението му било разформировано. Тогава Юлиян се доверил на собствените си знания и на себе си и създал компанията, в която сега работи и която се разраства бързо. Има чуждестранни клиенти, които изискват 60 - 70% от служителите да са често в командировки във Виена.
„Сега е малко по-лесно, ако знаеш преди пет години какво беше. Тогава заработихме по един проект с Виена и ни трябваха много време и много усилия да убедим партньорите, че на нас може да се разчита. България има ужасно кофти имидж навън. Австрийците живеят с убеждението, че ние сме циганска държава, защото виждат какво ромите правят при тях. Те нарушават законите, просят, не искат да се интегрират, не плащат данъци“, споделя Юлиян. После разказва, че се наложило да направят тиймбилдинг с партньорите, за да видят те истинската България. „Въпреки че видяха, че нещата не са чак толкова страшни, продължават да ни проверяват всеки път, когато им хрумне. Доверяват ни се, но и доверието им винаги е с едно наум“, казва Юлиян.
А ИНАЧЕ ФИРМАТА, КОЯТО ТОЙ УПРАВЛЯВА, РАЗРАБОТВА РЕВОЛЮЦИОНЕН СОФТУЕР за обработка на информация, събрана с дрон. „Това е технология, която САЩ ползват още от 70-те години на миналия век. Но правят снимките със сателит. Става въпрос за бизнес информация, най-вече в селското стопанство. Дроновете ще ни позволят да заснемем инфрачервени кадри, т.е. с тази технология ще можем да снимаме излъчването на кислорода от листата. Така ще имаме информация за вегетацията на растенията, за състоянието на растението, за вредителите. И най-вече, ще можем да прогнозираме реколтата“, обяснява сложната материя Юлиян и уточнява, че е всъщност просто и е въпрос на математически модели. Освен това технологията ще може да се ползва и в строителството, защото дроновете ще правят триизмерни модели на строителните кариери. Сега събирането на тази информация отнема месеци, докато с дрона ще са нужни часове.
В София Юлиян се запознал със съпругата си Гергана, с която имат три момичета: Евелина – на 19 г., и вече студентка в Холандия, Ралица – на 13 г., и Магдалена – на 9 месеца.
ЗА РАЗЛИКА ОТ БРАТ СИ, ПАВЛИН Е ИЗБРАЛ ДА ЖИВЕЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ И Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ НИТО ЗА МИНУТА НЕ СЪЖАЛЯВА ЗА ТОВА. Той е на 41 г. и също е баща на три деца. Със съпругата си Теодора има двама сина – Георги, на 16 г., и Александър – на 4, и една госпожица Илина, която е на 13 г.
Павлин и Теодора заминали през 2006 г. навръх 10 ноември и след 10-годишно планиране на това емигрантство. Павлин е завършил компютърни техники и технологии във Варна, поработил в София в различни фирми, бил е за малко учител. Преди да замине за Канада, е бил ангажиран с изработването на инсталациите в софийското метро. В Канада работи като програмист, а съпругата му е учителка във френско училище.
„Има държава там, а не сбор от хора, които се чудят как да я излъжат. Там с данъците, които плащаме, държавата прави нещо, което е полезно за нас, данъкоплатците. И там има корупция, проблеми с инфраструктурата, обаче, като отидеш в общината да си ги решаваш, те посрещат и те обслужват, без да се сърдят, че им създаваш работа“, разказва Павлин. Обяснението му предизвиква другите двама мъже Маслянкови почти в един глас да разкажат за абсурдна ситуация с енергото, която взела здравето на цялата фамилия през последните дни.
„Накратко – преди време продадохме къщата в селото, откъдето е Теодора. Надлежно изпълнихме всички процедури, които няма да ти изреждам, че са километър документи, и накрая спряхме тока. Обаче да не си помислиш, че сега пак нямаме фактура за ток! Имаме. И пак разправии“, споделя Георги Маслянков.
„Сега нали разбираш защо толкова категорично ти казвам, че нищо от тук не ми липсва. Само близките и приятелите. Там си далече, научаваш се да се справяш с всичко сам, защото не можеш да разчиташ на връзки по роднинска или приятелска линия. Приятелства там трудно се създават, но вече имаме общност от българи, които живеят наоколо“, споделя Павлин и не крие, че семейството му няма планове за връщане в България.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе