Семейство осъди социалните - взели им децата и ги дали на роми



Обезщетение от 4200 лв. да плати Агенция "Закрила на детето" на Даниела и Антон Желязкови за отнетите им деца. Това реши Хасковският административен съд  на заведеното от семейството дело по Закона за отговорността на държавата и общините.

Магистратите присъдиха по 2100 лева за нанесени неимуществени вреди на 7-годишния Веселин и на 6-годишната му сестричка Елеонора. "Майката Даниела и бащата Антон Желязкови ще използват парите за терапия на Веско и Ели за претърпените от тях травми при отделянето от родителите им", коментира адвокат Васил Лазов.

Решението на хасковските административни магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Както Марица.бг писа нееднократно, драмата с братчето и сестричето започна на 21 септември по-миналата година. Тогава социални работници ги забраха директно от забавачката "Ежко Бежко" в областния град, след като учители се усъмнили за упражнено домашно насилие.

Веднага след това момиченцето и момченцето бяха настанени за половин година при приемно ромско семейство в близкото село Динево. За малчуганите се грижеше не твърде грамотната Анка Димитрова. Междувременно Даниела и Антон Желязкови заведоха дела и ги спечелиха, като Темида постанови, че децата трябва да им бъдат върнати. 

"Пред Хасковския административен съд доказахме, че заради престоя си в чужда и враждебна среда дечицата са претърпели психически травми и страдания", сподели още адвокат Лазов.



Източник: Марица





Коментари

горе