44 медала носят състезателите ни от Special Olympics в Лос Анжелис



Общо 44 медала от десет спорта носят в България нашите 23-ма състезатели, участници на Special Olympics в Лос Анжелис, САЩ, които се проведоха от 21 юли до 2 август. Цели седем пъти наши състезатели и публиката чуха българския химн, когато специалните ни спортисти печелеха златото. 22 са сребърните медали, а останалите 15 са бронзови.


Отборът на Special Olympics за първи път бе изпратен на официална церемония от президента Росен Плевнелиев. За първи път в 15-годишната история на движението и спортното министерство организира лагер за всички участници преди отпътуването им, за да се познават и да се чувстват един отбор.

За сравнение, на последните редовни Летни олимпийски игри в Лондон през 2012 г, българските спортисти дадоха на страната си два медала – един сребърен и един бронзов.

На Special Olympics 2015 г. в Лос Анжелис общият брой на състезателите от 165 държави е 6500. Средно по 140 са участниците във всеки от спортовете.

За България:

На бадминтон Ахмед Муса донесе два бронзови медала. При вдигането на тежести Чудомир Бачочев спечели четири сребърни медала. На дълъг скок Станимира Богова заслужи два пъти бронз. С четири сребърни отличия е Християн Данаилов на тенис на маса. Със същия резултат в този спорт е и Весела Дункова.

На голф Мирослав Енчев печели злато. Ганка Иванова на бадминтон взима два пъти сребро. В леката атлетика Таня Иванова е с три златни и един сребърен медал. Александър Кенанов четири пъти става втори на джудо. Мариан Маринов три пъти се качва на третото стъпало на стълбичката в състезание по боче. Веселин Монев взима сребро на дълъг скок. Никола Николов е със сребро и бронз в леката атлетика. На бягане Катя Сейменска е с бронз, Радослав Радев е сребърен медалист и два пъти носител на бронзово отличие.

Отборът ни по езда, който се състои от четирима състезатели, донесе общо 8 медала в тежката конкуренция на още 135 ездачи от цял свят. Велико Великов на два пъти чу българския химн, Христо Димитров спечели злато и бронз, Илиана Цветанова е с два сребърни и един бронзов приз, Радена Ангелова е бронзово отличие.

Най-голямото спортно събитие в света за хора с ментални увреждания доказа, че макар и извън спортните календари у нас, младите хора са заредени с хъс за достойно представяне.

На олимпийско ниво това са българските спортисти, които заслужават да бъдат посрещнати от десетки камери на летището – факт е, че те носят престиж за българския спорт и те носят медалите.



Източник: glasove





Коментари

горе