Малинада



През горещите летни следобеди, няма нищо по-хубаво от голяма чаша разхладителна напитка. За децата е най-добре тя да бъде домашно направена, за да знаете какво съдържа и да контролирате количеството захар. Вариантите са много - лимонада, оранжада, динонада, студен чай, газирана вода с листенца прясна мента и краставица - всичко е въпрос на вкус.

Приготвянето на концентрираните сиропи не отнема много време, а след това трябва само да се разреди с вода, може да се добави лед и напитките са готови за сервиране.

Тази малинада ухае на горски поляни в летен следобед, има леко тръпчив вкус и разхлажда прекрасно прежаднелите от игра детски гърла. 

За направата й са нужни: 400 г малини, прясно изцеден сок от 2 лимона, 50 г кафява захар; за разреждане - студена газирана или обикновена вода

Малините, захарта и лимоновият сок се слагат в тенджера, разбъркват се с лъжица, като плодовете се смачкват леко и се оставят да престоят така за час. След това сместа се загрява на котлона и се вари 10 мин.

Готовата смес се прецежда през цедка, като се притиска добре. Полученият сироп се съхранява в добре затворен съд в хладилник и преди сервиране се разрежда с газирана или обикновена студена вода. 



Източник: Дневник





Коментари

горе