Ивет след седмото място: Май попаднах в мъжко бягане



Звездата на родната атлетика Ивет Лалова отново се записа в световната история. Тя зае престижното седмо място в най-бързия финал на 200 м на световните шампионати. Очакванията златото да вземе Дафне Шлеперс (Хол) се оправдаха, но тя закова на финала 21,63 сек, което е рекорд на първенството на планетата. Постижението на холандката би това на Зилке Гладиш (ГДР) - 21,74 сек. от Рим 1987 г. За бившата седмобойка това е първа световна титла. Тя спечели в Пекин и сребро на 100 м с 10,81 сек. Постижението и е трето за всички времена, след рекордьорда на Флорънс Грифит (САЩ) - 21,34 сек и нейната сънародничка Марион Джоунс - 21,60 сек. Изненадващо втора в Пекин се нареди Илейн Томпсън (Ям) с 21,66 сек, а неостаряващата Вероника Кембъл-Браун (Ям) завърши трета с 21,97 сек. Илейн водеше до последните метри, но Дафне показа невероятен финал и я изпревари. Четвъртата е Кендис Макграун от САЩ с 22,01.

"Вече съм на хармоника, но стискам зъби. Много съм щастлива и доволна. Изхабих страшно много енергия от вчера до днес от радост, от щастие. Знаех, че първите 3 не са сигурни като на 100 м. Обаче това 21,63 сек вече се приближава малко към мъжете. На мен за медал ми трябваше да подобря и то с 0,4 сек националния рекорд на България. Това 21,41 сек си е супер резултат за финал, коментира след бягането Лалова.
"Благодаря на всички, които ме подкрепиха. На вас , че сте до мен. На родителите си, които сигурно са прежимели един куп инфаркти. И на един човек, той си знае кой е", допълни Ивет.

Сега тя очаква един куп подаръци от съпруга си Симоне Колио. "Обеща ми кола, обеща ми бизнескласа. Само да вляза във финал", допълни Ивет с усмивка.

Чак на петата година от работата си с Роберто Бономи започнала да разбира начина на подготовка. "Георги Димитров казваше, че един треньор се гради 20 години, а един атлет - 10. Май е прав", допълни Лалова.

Според нея Вероника Кембъл-Браун е трябвало да бъде декласирана в сериите. "Чувствам се късметлийка и благословена. Защото всички атлети работим на 99% еднакво. Но едни ги няма, защото нормативите бяха убийствени. Тренирах заедно с Инна и знам как е. Други биеха наред, а сега ги няма", допълни тя.

"Но Вероника е опитна състезателка и знае как да се съхрани. Никой не я очакваше. Дори англичанката ме пита от къде се е появила. Тя не очаквала атака от вътрешната страна", каза още Лалова. 



Източник: 24 часа





Коментари

горе