Откриха пазар на 1,500 години



Най-големия пазар в Северна България отпреди 1,500 години откри проф. Николай Овчаров. Търговският център се е намирал до Търговище, откъдето идва и сегашното му име. Древният предшественик на града обаче се е казвал Мисионис. Той е бил „северният Перперикон", каза проф. Овчаров. Античният град е бил разположен на площ от 700 декара и е бил най-големият търговски център на Северна България.
Сред най-интересните находки в него са два оловни енголпиона (църковни медальона). За пръв път в България е открит реликварий (вместилище), подобен на кръст, с отделения за съхранение на частици от мощи. Върху кръста е изобразен разпнатият Христос заедно с трима светци - светите апостоли Павел, Филип и Андрей.

Антиката e направена в последните дни на обсадата на крепостта от османските турци през 1395 г., смятат проф. Овчаров и водещият разкопките Ангел Конаклиев. Уникална е и сребърната монета, сечена от цар Георги Тертер. Засега тя е единствената в България, на която е написано „Георги цар".

Общината ще подпомага, както и досега, разкопките на Мисионис, който може да се превърне в център на културно-исторически туризъм, заяви кметът на Търговище Красимир Мирев.



Източник: BG-VOICE





Коментари

горе