Big Brother 100 % натурална простотия!



Big Brother беше истински феномен, когато стартира преди години и прикова пред екраните милиони българи. Беше иновативно предаване, интересно за млади и стари. Изговори се, изписа се много по повод на рейлитото. Някои смятаха, че това е социален експеримент, който показва представителна извадка от нашето общество. Доста хора през годините се изредиха да ни обясняват, че Big Brother събира интересни типажи и представя различни характери. Противниците на тази теория пък отричаха предаването, като казваха, че то е просто сеир, който българинът гледа, за да разнообразява ежедневието си. Много различни мнения се изразиха по отношение на реалити формата, а кое е вярно – всеки преценя истината сам за себе си, защото „на вкус и на цвет товарищей нет“.


Преди години, когато Brother­a беше все още ново и популярно шоу и аз смятах, че по­-скоро това е един социален експеримент, който събира различни типажи от хора. Тези типажи са колоритни всеки сам за себе си и отразяват какви хора има в нашето общество. Но с течение на времето рейтингът измести чарът на реалитито и режисираните постановки взеха връх. Хората се отвратиха от начина, по който се случват нещата в предаването, тъй като прозира, че става дума за евтин сценарий, който бива бързо разконспириран  и от не толкова интелигентен човек, който просто може да свърже 2 и 2 и да получи 4. С изминаването на годините емоцията, която реалитито предизвиква у хората се трансформира от забавна и нетърпелива да дойде 20:00 часа във възмутителна, а дори и осъдителна. Хората си дадоха сметка, че Големият Брат не е никакъв експримент, а просто още един опит да се печелят пари, да се гони рейтинг, да има съревнование с конкуренцията.

Но дали хората, които събира под покрива си Big Brother са все пак представителите на нашето общество. Труден въпрос, чийто отговор се надявам да не е положителен, защото тогава драмата ще бъде абсолютна! Но не бих се и учудила да е представителната извадка, тъй като в България силиконът и липсата на мозък станаха изключително модерни. Снощи стартира първия епизод на реалитито и се запитах в това ли се превърна нашата държава – в държавата на жените, които не могат да си кажат правилно приказката, защото силиконът в устните им пречи и в мъже, които се хвалят, че могат да имат всяка жена, а, всъщност, купуват меркантилните момичета. Това ли са гражданите на Република България? Изтупани манекенки, лъскави господинчовци за един ден? Само такива хора ли останаха у нас?

.Иска ми се да вярвам, че хората, които все още се стараят да мислят трезво, да си вършат работата и да се развиват като личности няма да си губят времето да ходят на кастиг в някакво опозоряващо реалити, в което хората се карат за ред физиологични неща кое от кое по ­колоритни. Иска ми се да вярвам, че в България все още са останали, макар и малко, умни граждани, които желаят да се развиват тук, да имат бъдеще тук. Иска ми се да вярвам, че медиите и реалитата няма да успеят да изкривят представата ни за хората, за обществото ни и няма да насадят усещането, че отдавна сме изгубени в джунгла от скъпоплатени жени и мутри.  Иска ми се да вярвам, но… Трудно е! Отчайващо е да гледаш как живеем с това мислене, че сме изгубени, че живеем в най-­мутренската държава… Отчайващо е в името на безумния рейтинг да се избират за участие хора, която единствена цел е да покажат силикон, да получат внимание, да избиват комплексите от малкия екран. Факт е, обаче, че колкото и да ни се насажда този изкривен и пагубен модел, има много млади хора, които отдавна не гледат Големия Брат. А и защо да го гледат, като в него няма нищо голямо. А, май има нещо голямо този Брат – простотията и абсолютната липса на минимален интерес от стойностните и интелигентни хора. Първоначално се гледаше за сеира, а вече не се гледа и за това.

Убедена съм, че в реалитито не се показва никаква представителна извадка, а от години се залага на добре познатия модел, че сеирът носи рейтинг. Е, ама и това вече се изчерпа! На хората им писна и масово споделят възмущението си от предаването и това, че нямат никакво желание да го гледат. А аз си причиних мъката снощи да го изгледам с изнемощяла надежда, че този път продуцентите ще са си взели поука и ще са подбрали по­качествени хора, но уви. Изгледах го, за да мога с чиста съвест да напиша тези редове и да заява, че това предаване стартира с очаквания да е интересно, а с годините се превърна в позорно реалити за опозоряващи доброволно себе си хора.

Big Brother е поредното доказателство, че мутренският стил и манекенските лиготии се издигат на пиадестал в тази държава, но в край на сметка има и не просто хора, а личности, които не се поддават. Фактът, че масово реали форматът омръзна и дотегна на хората е красноречив за това! Колкото и да се опитват да унищожат вярата на хората, че свестни у нас не са останали, толкова повече амбицират качествените да се борят срещу тази изопачена реалност. Кога по телевизията ще видим реалити за умните деца, които ходят на олимпиади по математика и прославят държавата ни? Не стана ли банално да гледаме разхождащ се силикон и отблъскващи мутри? Време е да си повярваме и да докажем, че България иска да се отърси от чалгаимиджа си, от мутренския маниер и да докаже на себе си и на света, че тук има интелигентни млади хора, които искат да се развиват, да четат книги, да имат семейства и приятели, а не да избиват комплекси и да вирят нос.

Реалността е това, което се случва до нас и с нас, а не това, което група хора ни режисират от екрана! Време е да го докажем и да се борим нашата реалност да бъде по­добра и не толкова изопачавана!

П.С #ШАПКА ВИ СВАЛЯМЕ!

Автор Симона Господинова
„Гласът на младите хора“



Източник: Гласът на младите хора





Коментари

горе