Мощите на св. Валентин се съхраняват в манастир край Варна



Кораб, екипаж и скъп дар, били на път край този бряг, когато буря променя съдбата им. Оцелява само един. Тази стара история – от преди 5 века бележи началото на много от промените тук. След корабокрушението открили моряк в безпомощно състояние. В ръцете си държал здраво някакъв вързоп. Дали запазил живота си заради него или обратното е спорен въпрос, но затова днес ще ви разкажем детайли от историята на първия манастир край Варна – този, на Светите Константин и Елена. Днес той е дискретна част от едноименния популярен курорт, но всъщност е причината да бъде създаден!     

Храмът е действащ, а служителите с внимание разказват историята му и отговарят на въпросите от туристите. За чудотворната икона, целебната вода, която блика от извор под олтара и за чудесата, сътворени от силата на вярата. А те непрекъсното се множат, затова и започнали да ги записват.

Ще имате голям късмет, ако улучите  Стела /послушница в храма/ да е в църквата и ви разкаже онова, което знае - и за историята на манастира, и за вярата. От нея научаваме, че храмът е построен  през 16 в, когато става корабокрушението, за което вече ви споменахме. Единственият спасен от морската стихия носил икона на Св. Консатнтин и Елена, докато пътувал от Русия към Византия. Светите Константин и Елена са живели през 4 век. И се знае, че е бил византийски император, а тя- негова майка. Той е бил езичник, на когото предстояла тежка битка, без шансове с малобройната си армия.

Тук се съхраняват мощи и на светецът от Терни, Италия – Валентин. Той е един от тримата, които църквата познава под това име, същия, когото влюбените почитат.

Свети Валентин е живял през 3 в. по времето на римския император Аврелиан, който забранявал на войниците си да се женят, за да бъдат по-усърдни в амрията и нищо да не ги задържа вкъщи. Но някои от тях били тайни християни и ходели при Свети Валентин да ги венчава. ..

А чудесата, сътворени от него продължават. Неколцина вярващи, вече се излекували от рак с горещите си молитви към светеца. И то в напреднал стадий, разказва Стела. Всеки според проблема си намир и решението, казва тя  и допълва, че в списъка с чудеса има и задомили се млади хора. За  да се случат чудесата обаче трябва искрена вяра, да се молиш от сърце и непременно молитвата да завърши с думите:” Да бъде твоята воля!”  И тогава  чудесата просто се случват! Не вярвате? Какво ви пречи да пробвате?!

Иконата на светите Константин и Елена помага на бездетни двойки. Казват, че този манастир е еднственото място в света, където под самия олтар извира вода- на практика светена. Униканите й свойства, в комбинация със силата на вярата, творят чудеса! Тя помага и за болести на очите, както и за разлини кожни проблеми. Служителите в храма са благодарни за всичко, което им се случва – те виждат  Божията благосовия във всеки жест, защото без намеса от тяхна страна, в манастира пристигат  частици от мощите на почитаните светци!

Какво е животът ни без вяра?! Тя е била стожерът на оцеляването ни през врeме на робството, и днес православието пръска светлина и в най-тъмните ни дни, просветлява и най-мрачните ни мисли.

Манастирът „Св.Св. Константин и Елена” е един от вариантите за духовно уединение в почивните дни. Възможност да го посетите като туристи, но и с респект към религията на православието. А защо не и да потърсите отговори на въпроси, които до сега са оставали без яснота за вас. Да отправите молитви от дълбините на сърцето си и да си тръгнете с повече вяра – в себе си, Всевисшия и утвърждаващата сила на живота.



Източник: Добрини





Коментари

горе