Предесенните потайности на дъждовна Елена



Човек не знае къде ще го задуха вятъра и на кое малко пътче ще го отведе кръстопътят на собсвените му търсения. Твърде вероятно е в края на лятото да попаднете в дъждовна поредица от дни именно, когато сте планирали кратката си отпуска. Като мен. 3 дни във Възрожденското бижу град Елена, три от които – в отдавна забравен пороен дъжд. Е, какво пък. Дъжд – дъжд. Така или иначе знам, че понякога страданието е личен избор. Като този – на капризна гражданка на голям град, която почти ревеше, току що пристигнала на почивка в градчето сред пороя. Напоителен и 5-часов. Коритото на пресъхналата река се напълни така, както не е текло от пролетта насам.



Кой каза, че трябва да губя доброто си настроение? С чадър, без чадър, суха, мокра, ще ви покажа няколко кратки щриха, които улови мокрият обектив на камерата ми. И всеки от кадрите носи аромата на това малко градче, на бита му, на опитите на тези балкански хорица да запазят старинния му облик. Замислих се, че не е много лесно да си наследник на къща, строена през 18-ти век. И благословия, и бреме. Реставрацията е безумно скъпа, удобствата – трудно постижими. А поминъкът в Елена – недоходоносен. Някои еленчани са поспретнали историческото си имотно наследство.



Други са срещнали трудности. А трети са се предали. Децата са мигрирали към големите градове, а пенсиите им недостигат, за да спретнат наследствата от дедите.

Под чардаците на старините се срещат тук-таме табели – „продава се”. Кой знае, може да се намерят нови стопани с възможности да подновят възрожденския облик на къщите. Приемете това като подкана, ако сте имотни и обичате историята ни. Тези къщици като нищо могат да засияят в нова премяна. Ако имате фантазия и планове в посока семеен туризъм, може да помислите за този итересен нов поминък.

Изцяло новите градежи също са съобразени с общия облик на градчето и се строят в подобен стил.

Някои къщи се надстрояват, като конструкциите се подсилват - дори в съвсем идеалния център на Елена.

Навсякъде по уличките на градеца обаче се усеща атмосферата на старите времена. Предприемчиви еленчани са извели като музеен кът поминъка и таланта на дядовците и бабите си. Видях родна къща, превърната в галерия. Друга – в механичка с работилница, където пра-правнуците на чевръсти нашенци от 18 век продължаваха занаята им. Имаше къща – читалня.

Катерушки и увеселителни кътове за деца няма много. Видях само една пързалка и две люлки след дълго обикаляне. Местен жител сподели, че през есента общината подготвяла детски кът с европари. Но пък къде в България децата могат да се забавляват, катерейки огромен дървен бонбон, освен в Елена?

Аронията е навсякъде в Елена. „Аро-какво?” – питах няколко пъти. Прилича на едра боровинка, но не е. Аронията е храст, достигащ до 2 - 2.5 метра височина, пренесен в Европа в нача­лото на XVIII в. от умерения пояс на Северна Америка, а в България през 70-те години на XX век. Отглежда се в планинските и полупланинските райони, но все още на малки площи. В Елена е навсякъде. Устойчива на ниски температури и неприятели и взискателна единствено към почвена влага и слънцегреене, това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием у нас.

В превод от гръцки означава "помощ, полза". Плодът на аронията има разнообразен химичен състав и голямо богатство на витамини и минерални вещества, което нарежда този растителен вид в списъка на особено ценните лекарствени растения .Подходящ за диабетици. Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички важни витамини, което усилва биологичното им действие или т.н. "синергичен ефект". Руските научни среди я поставят на първо място сред поливитаминозните плодове. Има я в магазинчета, на пазара, пред къщите в малки касети. Може да си я наберете сами.

Нямам личен мотив да ходя в Елена. Нито – род. Случайността ме изпрати там два пъти в рамките на няколко години. Но забелязах силен славянски корен в гените на тези хора. Като историк, за мен не беше трудно в десетките чифтове сини очи, светли коси и голяма скелетна структура на местните жители да видя наследници на славяните, на истинските балканджии. Красиви, с правилни черти, добри очи и благи смирени усмивки. От първия срещнат по пътя дядо, до последната кака сервитьорка в централно кафене. Това още повече затвърди у мен усещането за успешно пренесен дух през времето. Защото духът на едно селище не се крие само в тухлите, кирпича и изгнилите му дървении, а в хората.



Източник:





Коментари

горе