Крос в неделя на крепостта "Овеч" край Провадия



С бяг ще превземат крепостта Овеч  жителите и гостите на Провадия– съобщават организаторите от iRun.bg. В надпреварата се очаква да се включат 160 души от цяла Североизточна България. Състезанието на крепостта "Овеч" е за непрофесионални бегачи и в него могат да се включат хора от всички възрасти. Дистанциите са три – 8.5км, 14км и 23км., като всеки сам избира на коя да участва. За децата пък е предвиден крос с дължина 750 метра.

Крепостта "Овеч" се намира само на 50км западно от Варна. Разположена е на плато с формата на кораб и обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра. Изградена е още от византийците, но най-голям разцвет претърпява по време на Второто българско царство. Византийците наричат твърдината Проват или Проватон, българите Овеч, а турците Таш Хисар (каменна крепост).

Маршрутът преминава през самата крепост, както и по уникалното мостово съоръжение, реставрирано само преди няколко години, от които се откриват необятни панорами. Бягащите на дългите дистанции ще преминат през няколко еко пътеки и покрай два скални манастира.Всички трасета са маркирани и няма риск от изгубване.Стартът ще бъде даден точно в 9:00 часа на 30 август от центъра на град Провадия, а състезателите ще трябва да се изкачат бягайки до крепостта Овеч и да бягат по маркираното трасе, минаващо през самата крепост, както и през гори и полета. Финалът също е в центъра на град Провадия.

За участниците в надпреварата са осигурени напитки и подкрепителни пунктове с храни.Всички състезатели е необходимо да бъдат на място поне час преди старта за да получат стартовите си номера и електронните чиповече, с които се отчита времето им.Генерален спонсор на събитието е Община Провадия. Един от големите спонсори на състезанието също е и Декатлон България, който ще осигури награди на стойност 300лв. Награди са осигурени от редица други спомоществователи.

Общият награден фонд на състезанието надхвърля 1000лв. Всички награди на състезанията, организирани от iRun.bg, се раздават на принципа на томболата. За първенците – мъже и жени във всяка една от дистанциите пък са предвидени медали. В състезанието са ангажирани и рекорден брой доброволци, които ще се грижат за протичането на мероприятието.



Източник:





Коментари

горе