Как един баскетболист сбъдна мечтата на хиляди български деца



По света има спортни клубове, които не са просто някакви си финасови дружества или богаташко хоби, а институции с огромен престиж, достигнали до такова ниво, че спокойно могат да бъдат митологизирани.

Всяко невръстно хлапе знае имената им и мечтае един ден да облече тяхната фланелка. Един от тези титанични грандове е съставът на Барселона. А единственият българин имал честта да облича фланелката на този велик клуб е легендата на българския футбол Христо Стоичков.

Поне доскоро беше така, защото още един българин ще остане в историята, поставяйки със „златни букви” в спортната си биография, периода с „червено-синята” фланелка.

Сигурно сте се досетили, че става въпрос за един от най-големите баскетболни таланти на Стария континент, в последните няколко години Александър Везенков.

Синът на небезисвестния бивш национал и изпълнителен директор на Лукойл-Академик Сашо Везенков, промени тотално мнението на световните специалисти за съвременния мъжки баскетбол в България. Да, някои ще кажат, че Филип Виденов също се докосна до върховете на Европа, достигайки до състава на Реал (М), но така и не успя да се превърне в ключова фигура за състава на „белия балет”, докато 20-годишният Везенков загатваше за впечатляващите си качества, още на невръстна възраст.

Стройното и амбициозно момче се открояваше от останалите си връстници във всяка една от юношеските гарнитури на националния ни отбор.

Независимо дали ставаше въпрос за шампионати при 16,18 или 20 годишните Везенков неизменно достигаше до приза „реализатор на Европейското първенство”. Качествата му не останаха незабелязани и неслучайно бе привлечен от гръцкия колос Арис, още преди да навърши 16 години. Преди това роденият в Никозия талант имаше опит, единствено в детско-юношеските формации на „студентите”. Преминаването му в една от най-силните европейски школи, дойде в точния момент и се оказа изключително ползотворна за развитието му. Везенков-младши нямаше никакви проблеми с аклиматизацията, поради престоя си в Кипър и още през първата си година бе включен в мъжкия състав на солунския тим.

Две години по-късно се окичи със званието най-добър млад играч, в един от най-силните клубни шампионати на Стария континент, а година по-късно успя да повтори постижението си.

Гръцките, а и голяма част от европейските медии, вече не гледаха на него като на талантлив младок, а го определяха като една бъдеща звезда от световен калибър. Ранният сблъсък със славата не попречи по никакъв начин на целеустременото момче, което остана здраво стъпило на земята и с всеки, следващ сезон повишаваше класата си, за да достигне до статуетката за най-полезен играч в Гръцката лига.

Изключително престижното индивидуално отличие му отвори широко „вратите”, както към европейските грандове, така и към НБА. Неведнъж и два пъти агенти на Лос Анжелис Лейкърс наблюдаваха младока, а специалистите от лигата на извънземните го включиха в драфта за предстоящия сезон. Той обаче взе соломоновското решение да изчака и да придобие опит и самочувствие в Европа, където при всяко положение ще има много повече възможности за изява и няма да бъде подложен на огромното напрежение, което го очаква отвъд Атлантика. Освен това в договора му с каталунците има заложена клауза, която му позволява да напусне тима по всяко време на сезона, ако получи оферта от американски клуб. Като един истински професионалист, Везенков категорично заяви, че му е твърде рано за НБА и преди да достигне до мечтаната за вскеи баскетболист дестинация, трябва да се наложи в настоящия си клуб и да помогне на съотборниците си да спечелят, колкото се може повече трофеи на национално и международно равнище.

Скромността и професионализмът, които лъхат от младока впечатляват привържениците на баскетбола  в Испания, а най-щастлив от подписването на контракта е спортно-техническият директор на „червено-сините” Жоан Креус, който на няколко пъти е пътувал до Солун, за да разговаря лично с българина и да го убеди, че офертата на Барселона е най-добрата за него.

Всички очакваме с притаен дъх, дали феновете от каталунската столица отново ще припознаят един българин, като техен идол и ще скандират името на играча с номер 14.

Силното представяне при вицешампионите на Испания със сигурност ще му открие пътя към НБА и нищо чудно до няколко години да се поздравим с втория български баскеболист достигнал до „космическото първенство”, след настоящия президент на родната федерация Георги Глушков.

Каквото и да се случи, едно е сигурно, Везенков се превърна в „бялата лястовица” на българския басктебол, която вдъхва надежда в сърцата на малките деца, тичащи след оранжевата топка, че могат да сбъднат мечтите си.  



Източник: lentata





Коментари

горе