Бежанец, имигрант, беглец – каква е разликата



Европа преживява най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам – почти 300 000 души дотук от началото на годината по данни на Международната организация за миграцията. Вълната от стотици хиляди хора поставя на изпитание не само ресурсите на отделни институции и държави, но и единството в ЕС и толерантността в европейските общества.

Термините "бежанец", "търсещ убежище" и "имигрант" се използват като описание на тези хора от Близкия изток, Азия и Африка. Но между тях има съществена и много важна разлика, определяща и различното отношение към пристигащите, уточняава "Ройтерс".

Кой е бежанец

Това е човек, напуснал страната си поради страх от преследване на расова или национална основа, принадлежност към определена обществена група или репресиран заради политическите си възгледи и мнение. Бежанците нямат защита в страната си. Възможно е да ги заплашва собственото им правителство.

Признаването на статут на бежанец определя защита на човека съгласно международното право и конвенции (най-вече Конвенцията на ООН за бежанците от 1951г.) и снабдяването им с храна, подслон и охрана от страна на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Какъв избор имат бежанците

Три са вариантите за тях: репатриране в страната, от която са избягали; интегриране в приелата ги държава или преселване в трета страна.

Колко са бежанците по света

ООН изчислява, че през 2014г. те са били общо 19.5 милиона души. Това е с почти 3 милиона души повече от предходната 2013г. Насилствено прогонените са 59.5 милиона, от които 38.2 милиона са т.нар. вътрешно разселени, т.е. все още живеят в собствената си страна. Търсещите убежище са били 1.8 млн. души.

Кой е "търсещ убежище"

Това са хора, кандидатсващи за статут на бежанец. Те са избягали от страната си в търсене на международна закрила. Онези, за които се прецени, че не отговарят на изискванията да бъдат определени като бежанци или като нуждаещи се от международна защита, могат да бъдат върнати в страната си.

Кой е имигрант

Имигранти или бежанци често се движат по едни и същи трасета и в едни и същи групи. Разликата е, че имигрантите са напуснали страната си не заради насилие и преследване, а поради други причини. Те може да искат да учат в чужбина, да се съберат със семейството си или да намерят по-добри икономически възможности за себе си и за близките си. Имигрантът продължава и в чужбина да се ползва от закрилата на собственото си правителство. За разлика от него, бежанецът трябва да бяга, за да защити живота или свободата си.

Кой е нелегален имигрант

Често в тази категория попадат хора, които са пристигнали законно, но са останали в страната след като е изтекъл срокът на визита им. Търсещите убежище може да станат нелегални имигранти, ако искането им да статут на бежанец е отхвърлено, но те не напускат страната.

Бел.ред.: През последните години се води дебат за употребата на наложения термин "незаконна/нелегална имиграция" (illegal immigration), тъй като има твърдения, че самата дума "незаконен" внушава – волно или неволно - че тези хора са престъпници. По същата причина "Асошиейтед прес" препоръча на журналистите да избягват в статиите и репортажите си този израз.

Правят се опити като синоними да се наложат "нередовна" (irregular immigration), "скрита" (clandestine migration) и "не документирана" (undocumented migration) миграция. С тях обаче се описва фактически едно и също състояние – влизане в една държава или пребиваване на нейна територия без необходимите документи.



Източник: Дневник





Коментари

горе