Мистерия и легенди се преплитат на Глухите камъни



Много легенди се преплитат около тракийския култов комплекс Глухите камъни. Загадъчни ниши са нахапали жълтеникавите скали на огромна височина над земята, и трапецовидните им форми се състезават коя да е по-правилна. Продълговати като прозорци на църква, те са вкопани на не повече от двадесет-тридесет сантиметра в скалата, пише сайтът „Българска история”.Голям сводест вход е издълбан в най-близката до пътеката скала, вероятно гробница, в която са положени останки на висш тракийски велможа. Там, изрязан в каменната твърд близо до нишата е открит уникален символ, наречен петроглиф. Според едно от тълкуванията той изобразява ладията на Слънцето, която минава по небето.

В най-западната скала, близо до едноименния връх Глухите камъни, са издълбани стъпала, които се изкачват към върха на древно светилище. Когато се изкачиш най-горе, погледът се плъзва по плавните гънки на планината, която се спуска към река Арда и отблясъците на язовира Ивайловград. Докато стоиш тук, разбираш древните жреци за техния избор на място за храма преди повече от 3200 години – в гърдите ти нахлува спокойствие, умът ти отпуска хватката и времето спира да се усеща.

Глухите камъни е един от най-големите тракийски скален култово-погребален комплекси в Източните Родопи. Възникнал е през ранножелязната епоха и е функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище съществувало южно от скалата.

Като пример за почитта на населението към това място и приемственост между религиите тук е изградена и църква от 5-6 в. част от монашеска обител, която вероятно е разрушена и разграбена от войниците на Третия кръстоносен поход. Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г.

Светилището вероятно е част от цял комплекс свързан с населено място южно от него в посока към река Арда. Интересни са ниши издълбани в скалата и придаващи и вид на пчелна пита. Основната част от нишите са трапецовидни, но има и засводени или правоъгълни. Подобни ниши се откриват на много места из Източните Родопи. Предполага се, че тук е полаган праха на умрели знатни траки от района. В подножието на най-западния скален блок са издълбани две килии, за които се предполага, че са гробници на местните владетели или пък са служили за баптистерий през средновековието. В единия край на скалата нагоре са изсечени стъпала, които водят до резервоар за вода издълбан в скалата.

На площадка в основата на скалата са открити основите на църква от 5-6 век. Вероятно тя е изградена върху езическо светилище. Южно от скалите са открити основите на различни сгради, които вероятно са имали представителен вид, както и останки от крепостна стена. От артефактите интерес представляват съдове, служили за преливане на течности, мраморна плочка с изобразен на нея символ, както и монети, една от които от елинския град Абдера, намирал се при устието на Места.



Източник: Блиц





Коментари

горе