ОБЛЕПИХА - ЧУДОДЕЙНОТО РАСТЕНИЕ, ЛЕКУВАЩО РЕДИЦА БОЛЕСТИ



Чували ли сте някога за растението облепиха и нейното чудодейно масло?

Облепиха или (Hippophae rhamnoides) е едно от най-ценните природни богатства от планинските региони на Украйна, Русия и Китай. Ценното растение вирее при песъчливи почви на височина от 1200-1400 метра, но напоследък се сади и в други държави, за да предотврати ерозията по почвите. Облепихата не е цяр само за почвите, маслото от облепиха е много полезно и за човешкия организъм и се бори с множество болести. Това се дължи на нейните съставки - облепихата е богата на витамините С и Е,  витамини от В групата, фолиева киселина, каротеноиди, мастни киселини като омега-9, омега-3 и омега-6, органични киселини като тези съдържащи се в горските плодове и флавоноиди.

Точно флавоноидите, които се извличат от плода, но и от листата, както и маслото (то  е от семената, но съдържа и от плода). Тези две части се използват за медицински цели - маслото се използва за лечение на сърдечни заболявания. А всеизвестно е колко ценни са мастните киселини, така важни за правилното функциониране на организма ни.

Ракови заболявания
Много опасни заболявания се влияят чудесно от облепихата. Едно от най-важните заболявания на нашия век са раковите заболявания, за възстановяване след лечение идва на помощ евразийското растение. Екип от Индия е публикувал статия за потенциала облепиха за предпазване на костите от радиацията и при групата се наблюдава по-бързо възстановяване на увредените костни клетки. Едно китайско проучване доказва как по-бързо се възстановява тялото след химиотерапия при мишки хранени с масло от облепиха. Освен това маслото помага за имунната система и има антитуморен ефект според редица лабораторни изследвания.

Гинекологични проблеми
Облепихата е пръв приятел и на жената в онези дни от месеца, при проблеми с менопаузата, както и при анемия или вагинит, цервицит и други. За тези проблеми  маслото от облепиха е подходящо, защото влияе на нервната, репродуктивната и имунната система като регулира хормоналния дисбаланс и помага за хормоналната координация в организма. Заедно с това антибактериалното  и противогъбично качество на маслото го прави възможно да се използва както вътрешно, така и с външно приложение и да се справя с болките при вагинит, менструална болка цервицит и цервикална или маточна ерозия.

Болести на сърдечно-съдовата система

При проучване от Китай на 128 пациенти с исхемична болест на сърцето са давани флавоноиди от облепиха по три пъти на ден в продължение на 6 седмици. Пациентите имат понижение в нивото на холестерола, а сърдечната им функция се увеличава и имат по-малко ангини отколкото получените при друго лекарство. Не е забелязан никакъв страничен ефект. Механизмът на действие включва намаляване на напрежението върху сърдечния мускул като се редуцират възпалителните фактори. При друго лабораторно прочуване върху същите флавоноиди е доказано, че спомага  за редукция на патогенните тромбози.

Язва на стомаха
Познато е  действието на облепихата към стомашната язва. Това може да е особено опасно заболяване , защото може да прерасне в рак, но проучвания доказват, че маслото от облепиха помага за нормализирането на нивата на стомашната киселина и намалява възпалителните причинители. Освен това помага и при обикновени киселини.

Цироза на черния дроб също се влияе от полезното растение, тъй като маслото помага за нормализиране нивата на чернодробните ензими и маркерите на имунната система при чернодробни възпаление. Освен това маслото от облепиха предпазна черния дроб от токсичните химикали.

Кожа
За кожата също е много полезно особено в третирането на изгарянията и по-бързо зарастване на рани. Поради тази причина маслото е чудесно за лечение на различни кожни заболявания като дермати, освен че лекува изгаряния помага и за предпазване на кожата от слънчеви изгаряне като се намира в много слънцезащитни кремове. Освен това плодът от облепиха е полезен за косата. В миналото са хранели конете с него, за да имат по-лъскава грива. Използва се за екземи и обриви и дори може да помогне на младите майки след раждане за възстановяване цвета на кожата и предпазва мембраните в клетките.

Вътрешното и външното приложение на растението го прави почти универсално за много от болежките ни. Природата ни е  дарила с много лекове, трябва да се възползваме от тях.



Източник: framar





Коментари

горе