Маслините: 26 интересни неща



Асколана

Маслините асколана, освен че са със защитен произход, са богато типично италианско ястие, което произхожда от града Асколи Пичено някъде около 1800 г.

Тези маслини се пълнят с месо и се пържат; ястието е създадено от готвачите на местните благородни фамилии, така че да използват големите количества месо, които са имали в кухните си, заради данъците, които селяните е трябвало да плащат на земевладелците.

Саламура

Маслините имат горчив вкус заради високото си съдържание на полифенол. За консумация на трапезата те първо трябва да бъдат третирани със саламура, която варира в зависимост от вкусовете и традициите.

У дома, маслините могат да бъдат поставени в глинен съд, покрит с вода, и да бъдат оставени там да отлежават в продължение на месец - времето, което е необходимо за премахване на горчивия вкус; само е важно да не забравяте да сменяте водата ежедневно.

После пригответе саламурата, запечатайте съда и ги оставете да отлежават четири месеца преди консумация.

Калифорнийско узряване

Приготвянето на маслините за консумация обикновено включва ферментация. Калифорнийският метод, или "изкуствено узряване", се състои от потапянето им в сода каустик, отмиването им и инжектирането им с компресиран въздух.

Процесът, извършван многократно, оксидира кожата и вътрешността на маслините, при което те потъмняват чрез изкуствен процес, имитиращ естествения.

Дижестив

Всички маслини стимулират апетита и доброто храносмилане. Черните маслини съдържат по-малко въглехидрати и са по-лесни за храносмилане от зелените, но имат малко по-високо съдържание на мазнини и калорийна стойност.

Еспектасион де Фуенте де Авила

Това е името на жената, спасила маслините в Южна Америка, според превърнала се вече в легенда история.

През XVIII век, когато войниците на испанския крал пристигнали в Аржентина, за да унищожат всички плантации, конкуриращи се с тези на Севиля, тя скрила малко стръкче, което в крайна сметка възродило производството на маслини на целия континент.

Това стръкче, сега 400-годишно маслиново дърво, се намира в град Аймогаста, аржентинската столица на маслините, където Националният ден на отглеждането на маслини се празнува на 24 май.

Градът е разположен в департамента Арауко, където се отглежда и прочутият едноименен вид маслини - в северната провинция Ла Риоха.

Четири вкуса

Маслините са едни от малкото храни, които имат и четирите базови вкуса: сладко, солено, стипчиво и кисело.

Зелено

Зелените маслини се събират незрели, за разлика от черните, които се берат след узряването си. Има и полуузрели маслини, които се събират в началото на процеса на зреене.

Ръчно бране

За по-ценените видове и в зависимост от региона на производство, маслините се събират ръчно, директно от дървото.

Империя

От италианската провинция Империя идва маслината Таджиаска, вид със защитен произход от Лигурийската ривиера и един от най-ценените от около 400 култивирани вида на полуострова.

Тя е със средни размери и се отличава от другите по изключително ниското си ниво на киселинност.

Черни като въглен

Някои маслини са толкова черни, че изглеждат неестествено. И всъщност те са и неестествени.

Те са били изкуствено оцветени чрез химически вещества от рода на железен сулфатferrous sulphate (соли на водороден сулфид).

Каламата

Гладка, виолетова на цвят маслина с леко бадемообразна форма. Една от най-известните гръцки и европейски маслини със защитен произход.

Листата на тези дървета са два пъти по-големи от листата на другите видове.

Екстракт от листа

Изключителната полза на листата от маслини за здравето и красотата е известна от хилядолетия.

Най-важният фитохимикал в тях е наречен олеуропеин; той спомага за предотвратяването на многобройни патологични състояния - от остеопороза до рак.

Той се използва в козметиката заради стягащите и леко антисептични свойства и заради факта, че е антиоксидант.

Martini

Естествено, говорим за коктейла мартини, употребявания преди вечеря алколохел коктейл, съдържащ вермут Martini Dry (2/10) и джин (8/10), задължително с добавена зелена маслина.

Номер едно

Маслините са най-масово култивираното растение в света. Световните нива на култивация на маслини са се утроили между 1960 и 2004 г.

Средиземноморските държави стоят зад 95% от производството на маслини; лидер е Испания (45%), следвана от Италия, Гърция, Турция и Мароко.

Олеинова киселина

Маслините като храна съдържат високи нива на сложни генериращи енергия липиди.

В техния мастнокиселинен състав доминират моно-ненаситените мазнини, особено олеиновата киселина, която има полезен ефект върху метаболизма на холестерола.

Мариноване

Има безброй подправки, билки и рецепти за подправяне на маслини.

Сред най-прочутите мариновани маслини са испанските Aceitunas alinadas, рецепта, която включва горчив портокал, сол, вода, люти чушки, копър, мащерка и риган, понякога с добавен малко оцет.

Коранът и Библията

Свещените текстове на исляма, християнството и юдаизма споменават често маслиновото дърво, винаги упоменавайки го в контекста на благословено, или на маслините като ценен вид.

Зрялост

Зрелите маслини могат да бъдат запазени и чрез осоляване - процес, който се използва в Испания и особено в Мароко, Турция и източното Средиземноморие; в резултат на това се получава съвсем слаба ферментация. Маслините могат да бъдат сушени и на слънце, така че водата да премахне тръпчивия вкус.

Каменната епоха

Праисторията е периодът от човешката история, който според общоприетите дефиниции предхожда писаното слово. Същото важи и за култивирането на маслините - история, която остава магадка.

На гръцкия остров Санторини са открити фосили от маслинови листа, датиращи отпреди 37 000 години.

Тапенада

Вкусен вид салса, типичен за френската кухня, правещ се от маслини. Зелени и черни маслини се накълцват грубо с каперси и аншоа, смесват се с олио и сол и накрая се намазват на хрупкава багета.

Името произлиза от названието на маслините, използвани в Прованс - регион, който подобно на Лазурния бряг има отлични традиции в отглеждането на маслини.

Подобни смеси масово се правят и в Италия, а първата записана рецепта – създадена в Рим – датира от първи век след новата ера.

Ултразвук

Прототипът на иновативна техника за мелене на маслини, базирана на ултразвук, бе представен през май 2015 в Кампобасо, Италия.

Той оптимизира процеса на мелене и дава екстра-върджин зехтин с висока хранителна стойност и нисък ефект върху околната среда; този тип зехтин се нарича Ultra P.O.D. Olive Oil.

Вердиал

Това са видове маслини, отглеждани в Испания и Португалия, които остават зелени дори и след узряването си.

Уелс

Допреди няколко години беше невъзможно да си представим нещо по-типично за Средиземноморието от маслиновото дърво.

Сега, с повишаването на температурите в глобален мащаб, маслините вече се срещат и в планините, и не само в Средиземноморието, където са преминали границата на Алпите: най-северната маслинова градина до момента се намира по бреговете на остров Ангълси, където е била засадена през 2007 като част от пилотна програма за комерсиално производство на маслини за Великобритания.

Xylella fastidiosa

Наричана още “маслинената ебола”: бактерията xylella fastidiosa, която вероятно произхожда от САЩ, унищожава хилядолетни маслинови дървета в южна Италия и Испания.

2014

Тази година бе определена като "черна" за маслините, с най-лошата реколта в регистрираната история.

Климатичните промени и вредителите продължават да застрашават производството на маслини. Някои английски експерти да заявят, че зехтинът може да не се продава свободно от догодина, ако проблемите продължават със същите темпове.

Зевс

Според гръцката митология Атина, дъщерята на Зевс, е засадила първото маслиново дърво, и поради тази причина Зевс е дал на богинята власт върху Атина и Атика, признавайки маслиновото дърво като най-полезно за човечеството, тайна за дълголетие и панацея срещу всякакви болести.

Маслиновите дървета са били свещено растение: на хората е било забранено да ги докосват, а дървесината от тях е можело да се използва само за изработване на религиозни статуи.



Източник: Goodlife





Коментари

горе