Копие на тракийски боен кораб тръгва към Троя



Истински тракийски боен кораб отпреди 3500 години акостира на най-красивия роден залив - Болата, край Каварна. Той е точно копие на плавателния съд на тракийския цар Резос, с който владетелят участвал в Троянската война. Корабът ще плава до  останките на легендарната Троя.

Той е същият като тези от преди 3500 години. Така са изглеждали корабите на древните траки. От исторически източник се знае, че в античната епоха траките са взели участие в битката при Троя, плавайки на кораби от далечни разстояния. Този е точна реплика на бойните кораби от онова време. Съграден е по технологии без използването на нито един пирон, без никаква автоматизация. Но направата му не е самоцелна. Идеята е той да измине пътя през Босфора до Дарданелите към Троя. Плаването трябва да докаже, че траките са стигали до древна Троя, както пише Омир в Илиада. В 10-а песен се споменава как там пристига тракийският цар Резос със своята бляскава колесница. Когато Освен че е със своя кораб, е и със своите коне. 

На 1 септември в залив Болата край Каварна специален екипаж ще се пусне в плаване във водите на едно най-страшните морета - Черно.

Екипажът на Резос не е бил от роби, а от обучени воини. Избирали са най-добрите. Важно е било да имат отлични умения в гребането и ветроходството. Днес екипажът е от 18 съвременни спортисти, студенти в спортната академия, атлети, който отговорят на изискванията за античните войни, които ще поемат по техния път.



Източник: Марица





Коментари

горе