Българският синдром: Евтини на заплатите, скъпи на бензина



Преди години в соца вървеше следният виц - И 5 лева да стане бензинът, пак ще карам колата, и 5 стотинки да стане - пак няма да им го купя. Да, в онези години нямаше акцизи, държавата се "грижеше" за всичко и много се крадеше. После обаче дойде време да се плати сметката и бензинът, както и всички останали горива, се оказаха нещо много скъпо. Те са част от цената на всяка стока, основен разход за всяка фирма и сериозен харч за всяко семейство.

Приходите от акцизите върху горивата пък са основно перо в приходната част на бюджета. Без тях няма да има пари за пенсии и социални разходи. Затова напоследък за горивата се говори твърде много. 

Започна се невиждана медийна кампания за чистотата и цената на бензина. Ние от много години знаем, че в сектора има нещо гнило, ама сега явно го научи и Бойко Борисов. А щом той каже,  всички служби и службички се раздвижват, че чак се разлютяват. И като започне една борба с контрабандистите, стой та гледай. Наистина ли мислите, че те ще изчезнат? Мислите ли, че ще се подобри качеството на горивото? Не и не.

Когато се въведоха нивомерите за всички бензиностанции в България, целта беше да се намали контрабандата, която беше 30 % от целия оборот на горива. Тя беше основно реализирана от дребните вносители и отделни бензиностанции. Резултатът: закриха се по икономически причини около 1000, защото нямаха пари за нивомери, а и оборотът беше малък, и нямаше смисъл да съществуват. Това отвори пазар за големите вериги, но лиши десетки хиляди хора от препитание и заплата. Но въпреки всичко процентът на нелегалния внос не се промени. Той си остана една трета и в момента. Кой го прави сега? Само големите и най-големите.

Държавата и бюджетът нищо не спечелиха, процентът е същият, но загуби от осигуровки и данъци. Ненужните работници и предприемачи от закритите бензиностанции са на социални помощи или в емиграция. Тогава кой спечели? Лукойл и едрите вносители с данъчни складове, като основните са два. И тогава това бе търговска война, и сега пак е война, независимо как се представя пред обществото и медиите. Пак става дума за много пари и влияние. Не знам кой, но някой от големите играчи си е харесал дела от пазара на някой друг голям играч, с които заедно са въртели алъш-вериша досега. Можем да предположим, че загубилият е „Петрол”, защото на мушката е Гриша Ганчев, а и е купен с пари от КТБ. Има съмнение, че все още е на Цветан Василев. Но можете да сте сигурни, че ще спечели Лукойл. Защо ли? Защото в крайна сметка каквото и да става, който и да управлява,

руснаците винаги печелят

Те са по-силни от държавата. Така че някой от по-малките тарикати, дето мешат бензин и нафта с всякакви гадости, та после ние да плащаме за ремонти, и слагат по-малко в резервоара, те ще закъсат. Досега правеха добри печалби, само че големите искат да им вземат хляба, за да правят още по-големи печалби.

Но въпросът е друг. Колко ни е скъп бензинът? На беден човек всичко му е скъпо. Като няма пари, и малкото са много. И ниските цени са високи. Ние сме най-бедни в ЕС. Това си го знаем и даже почна да ни харесва. Не трябва ли и цените на горивата да са ни най-ниски? Така, както на много други стоки. Цените зависят от съвкупното търсене и предлагане. Само че в свободен пазар. Нашият свободен ли е? 14 години КЗК доказва, че няма картел на горивата, а ние сме сигурни, че има. Ако се направи референдум по този въпрос, то ще е сигурно единственият, който ще постигне 100 % твърдо да. Цифрите и фактите го доказват, но КЗК не вярва на цифри. При свободен международен пазар цените трябва да се уравновесят, а какви са данните? Към момента нашият бензин е по-скъп от този в Литва, Латвия, Естония, но и в Полша и Австрия, като последната е най-близо до България и средният доход е 7 пъти по-висок от българския. Но при дизела е още по-зле. В 13 страни, или в 46 % от ЕС, е по-евтин, а по население - над 60 %.

Ние ли сме толкова глупави,

монополите ли, или правителствата ни правят на толкова прости? Петролът като борсова стока и световна суровина има малко по-различно ценообразуване. Базата му е приблизително една за всички,  но в елемента на националните акцизи и данъци и разходи за преработка има различия. Нашият акциз е най-нисък в ЕС и преработката, като в най-бедна страна би трябвало да е най-ниска, но не е. Тя е една от най-високите в Европа. Преработва само Лукойл, но защо другите вносители не намалят цената, като вкарват горива от страни с по-евтина преработка? Защото няма картел ли? Защото не са се договорили? Тази ситуация ни ограбва жестоко. Как? Като плащаме скъпо за нещо, което може съвсем законно и пазарно да е много по-евтино.

В цената на  всяка стока има поне 17 % гориво и енергия. Дори цените да не паднат, ако правителството се справи с пазара на горивата, то това ще е печалба за предприемачите, които ще могат да инвестират, което да доведе до ръст на икономиката, а оттам и на доходи и заплати. Това, дето неистово го желаем и чакаме вече много години. А каква е равносметката? Спрямо средния доход в ЕС ние харчим най-много за горива, но купуваме най-малко. Т. е. със средните доходи на едно лице колко литра бензин и нафта се купуват в различните страни? При нас едва 283,5 литра. Ще сравним дизела, защото две трети от леките коли се движат с него и основната част на отрасъл Транспорт. Т. е. той е жизненоважен за държавата и за гражданите. Средно за ЕС е 1953,88 л. Или 6.9 пъти повече. В Германия 2039,82 л, или 7.2 пъти повече, но най-много в Люксембург, която е и най-богатата държава в Европа, че и в света - 3269,56 л. Или 11,56 пъти повече.

Сега помислете в коя страна сте били. Почти няма друга масова стока, която да можем да си купуваме толкова малко. Излиза, че в богатите страни и горивата са по-евтини и при това достъпни, което дава повече

свобода на придвижване

по-ниска зависимост от транспортните разходи и изобщо по-лесно правене на бизнес. Горивото не ни е проблем. А тук най-важният въпрос  пред нас и с приятели на маса е: „Колко ти гори колата?”. Което ни доказва, че сме бедни. Изводите са няколко:

1. Държавата не си е на мястото. Ние си го знаем, но защо нищо не правим? 

2. Лукойл е по-силен от държавата.

3. Това е поредният маскарад, чиято цел е преразпределение на пазара, а не намаляване на цената и повишаване на качеството на горивата. Няколкото стотинки надолу са прах в очите.

4. Лукойл продава в своите фирмени бензиностанции в Румъния и Македония по-евтино.

5. Една от най-големите транспортни фирми в България зарежда в Румъния при цена от 1.72 лева. Собственикът каза, че ако зареждал в България, отдавна да е фалирал.

6. Преди чуждите тирове зареждаха тук, защото им бе по-евтино, сега дори българските не го правят. Те наливат печалби в чужди страни.

7. Когато народът се надигна срещу цената на тока, падна Бойко Борисов и все нещо се постигна. Срещу държавата е по-лесно да се бориш, отколкото срещу картела и неговия флагман Лукойл.

8. За пореден път нищо няма да стане. Просто ще се концентрира картела и монополът ще си остане.

И всичко това гарнирано с добри намерения и думи. Пак много думи и обещания.



Източник: Марица





Коментари

горе