Стефан Чолаков: На 3 г. синът ми попита: Тате, пазиш ли още схемата за парите в банката?



Стефан Чолаков е обявен за най-младия банков обирджия в света от сп. “Тайм”. На 31 май 1997 г. той успява да източи 181 млн. неденоминирани лева от българска банка. Планира бягство в Канада. След като прочита във вестник, че е задържана главната касиерка на банката, която е невинна, Стефан решава да се предаде. Лежи в затвора почти 5 г., след това става консултант по банкова сигурност. Сега е собственик на ресторант в столичния кв. “Иван Вазов". Разведен е и има две деца. Създател е на инициативите “Ако си дал” и “Хладилник за бедни”, чиято цел е непотребната храна от домакинствата и ресторантите да достига до нуждаещите се хора от улицата. 20 ресторанта в София са поискали да се включат в инициативата и поставят хладилници. Скоро ще се появи и първият хладилник за бедни в Пловдив.

- Г-н Чолаков, какво ви мотивира да започнете инициативата “Хладилник за бедни”?

- Това, че изхвърлих храна. Тогава реших, че уважавам труда си на готвач и няма да си позволя да изхвърлям повече продукт на моя труд. Така започна първо инициативата “Ако си дал”, с която след 8 ч вечерта в ресторанта ми храним хора в нужда с всичко останало от обедното меню. А идеята за хладилниците на улицата ми дойде, след като изхвърлих храна от вкъщи. Сестра ми ме помоли да ѝ гледам котката, докато е на море. Като отидох, хладилникът ѝ бе пълен с мухлясали продукти. Целта на хладилниците за бедни е хора, които отиват на почивка, в командировка или просто имат храна в повече, да я оставят тук за тези, които нямат. И нищо да не отива на вятъра. Има граждани, които пазаруват и веднага идват да зареждат хладилника.

- Какви хора носят храни?

- Не е вярна поговорката, че ситият на гладния не вярва. Идват много съседи. Заведението ми е в един от богатите квартали на София и оставят много качествена храна. Колеги от известни и изискани ресторанти в столицата също носят кутии. Вчера дойде една жена със сина си. Беше с много скъп джип и напълни хладилника. Това е част от възпитанието на детето. Показва на сина си, че трябва да помагаме на слабите и след това да разчитаме на обществото, че ще ни помогне, когато ние сме в ролята на слабите.

- Срамуват ли се хората, като взимат от храната?

- Има притеснение. Не точно срам. Няма да го има, след като това стане масова практика. В началото идваха само в тъмната част на деня, взимат бързо и изчезват. Много хора, които се хранеха по инициативата “Ако си дал”, вече са дарители. Намерили са си работа и сега редовно даряват. Аз се сприятелявам и с даряващите, и с взимащите. Добрината е във всеки от нас. Просто трябва да я провокираме.

- Храната стига ли за всички в края на деня?

- Храна винаги има за всички в София. Просто няма достоен достъп до нея. Ресторантите я изхвърлят в контейнерите, защото не могат да я раздават по закон, и хората в нужда трябва да ровят в боклука. Целта ни е да променим това.

- Някога през живота си били ли сте гладен?

- Всеки, дори доста успешните хора, е имал моменти на сериозно затруднение. Много от силните хора никога няма да си признаят за моментите, в които са били под нулата. Аз също съм имал затруднения.

- Откраднали сте 181 млн. лв. от банка през 1997 г. След излежаването на присъдата работите като експерт по банкова сигурност. И решихте да станете готвач. Защо тази промяна?

- Още съм си експерт по банкова сигурност. Аз готвя само за приятели. Имам персонал в ресторанта. Не съм професионален готвач, не съм учил, през годините съм наблюдавал готвачите в моето заведение и това е страничен бизнес.

- Защо обрахте банката?

- Заради глупостта на младия човек. Бях си повярвал, че съм по-умен от всички, по-умен от системата, и като всеки 20-годишен младеж исках да се докажа. Тогава имах много успешен бизнес. Разполагах със средства, които дори не можех да изхарча. Не обрах банката заради самите пари. Тази авантюра ми струваше много скъпо. За да няма банката граждански иск срещу мен, платих лихва - 40 хил. долара за седмица. Скъпо приключение беше.

- Много хора си мечтаят да оберат банка и мислят, че това ще сложи край на всичките им проблеми. Какво бихте им казали?

- Това носи повече нещастия, отколкото предимства. Без значение дали ще те хванат, или не. Ако не те залови полицията, ще започне да те търси мафията. По-лошо е да те намерят мафиотите. Всяка банка си има фирми събирачи. Те най-често са свързани с подземния свят, защото някой трябва да им защитава финансите. Финансите се защитават по два начина: единият е чрез държавността, а другият - с бандитски способи. Когато не става по легалния, става по другия. Тези, които управляват парите, използват и двата.

- Има ли нещо, за което съжалявате?

- Съжалявам за това, че съм бил глупав като малък, но това е неизбежно. Питали са ме дали това, което сега правя за бедните, не е изкупление за грешките ми. Не, добрият човек си е добър за цял живот. Лошият също. Никой не е застрахован от грешки. Винаги съм бил добър към хората дори в онези години преди обира хранех разни сирачета в квартала.

- Виждате ли прилика между живота си и сюжета на филма “Хвани ме, ако можеш”?

- Приликата е много сериозна и затова едни продуценти започнаха да пишат в момента сценарий за филм, който ще е подобен на този и ще е за моя живот. За всичките ми афери преди обира. В момента договаряме цената. Английската компания има сериозен интерес. Ще е с български режисьор.

- И как ще завършва историята?

- Не знам. С отворен край. Животът ми продължава. Аз постоянно живея в провокация.

- Ще има ли романтична сюжетна линия?

- Разведен съм. Имам две деца.

- Децата ли са вашия “щастлив край”?

- Те са някъде по средата. Надявам се на още деца. Отново да срещна любовта. Всъщност аз заради това живея.

- Кой актьор бихте избрали да изиграе вас?

- Това е виждане на продуцентите. Търсят млад западен актьор.

- Бихте ли разказали историята на децата си?

- Аз съм им я разказал. Днешните деца, като станат на 3 г., отварят “Гугъл” и търсят в нета имената на майка си и баща си. Моят син, когато бе на 3 г., дойде и пита: “Тати, ти пазиш ли още схемата за парите от банката?”. Разказвал съм им за обира и много други истории. Казвал съм им, че това са грешки. За младите хора това е приключение, а реално е грешка, която може да ти обърка живота занапред.

- Как всъщност се обира банка? Как става?

- Видях пропуски в организацията на работата и я ползвах. Имах счетоводна къща, модна агенция, рекламна агенция, застрахователен офис и работех с много банки. Аз съм наблюдателен и видях сериозни пропуски.

- Какви?

- Не беше класически обир. Разчитах просто на пропуските в организацията на работа, които реално на всеки един от етапите в банковото дело не са престъпление. Престъплението беше само в моята глава.

Юридически не е престъпление да поискаш да подадеш заявление за внасяне на едни пари, а реално да не ги внесеш. Банката заверява сметката, без да проверява дали са внесени, защото информацията по компютъра е по-бърза от информацията от документи на хартия. Тя изпреварва. И това даваше възможност да бъде пробита системата. И в момента има подобни пропуски и постоянно се правят банкови финансови измами. Всяка минута в света обират по една банка.

- Да сте работили някога с лица от политическия елит в страната?

- Да. Когато държах счетоводната фирма до 1997 г. Работех с БСП и СДС. Правеше ми впечатление, че тогава едни и същи хора финансираха и двете партии едновременно.

В момента нещата стоят по същия начин. Едни и същи бизнесмени дават на първите, на вторите, на третите... и така. Това е бизнес. От 15 г. бизнесът в страната е под много голям натиск от хората, които едно време ходиха с бухалки, а сега използват властовите си позиции. Надявам се в следващото правителство да има някакви читави човеци.

“Тайм” го обяви за най-младия банков обирджия в света

Стефан Чолаков е обявен за най-младия банков обирджия в света от сп. “Тайм”. На 31 май 1997 г. той успява да източи 181 млн. неденоминирани лева от българска банка. Планира бягство в Канада. След като прочита във вестник, че е задържана главната касиерка на банката, която е невинна, Стефан решава да се предаде. Лежи в затвора почти 5 г., след това става консултант по банкова сигурност. Сега е собственик на ресторант в столичния кв. “Иван Вазов". Разведен е и има две деца. Създател е на инициативите “Ако си дал” и “Хладилник за бедни”, чиято цел е непотребната храна от домакинствата и ресторантите да достига до нуждаещите се хора от улицата. 20 ресторанта в София са поискали да се включат в инициативата и поставят хладилници. Скоро ще се появи и първият хладилник за бедни в Пловдив.



Източник: 24 часа





Коментари

горе