Миряни спасиха вековна църква с дарения в Разлог



Миряни спасиха вековна църква с дарения в Разлог

Времето и влагата бяха на път да унищожат най-старата църква в Разлог. Но намесата и даренията на стотици миряни спасиха 181-годишния храм „Свети Георги”, който се намира в гробищния парк на града. Светата обител преди година се нуждаеше от спешен ремонт. Тя е построена през далечната 1834 г., вкопана е в земята, тъй като такива били изискванията за православните храмове по време на турското робство.

„Похвално е делото на местните хора, голяма радост е за нас, свещениците. Те дариха над 6000 лева, получихме 15 000 лв. и от Комисията по вероизповедания. Камбанарията вече е като нова, съградихме я със здрави дървени греди, край нея направихме тротоар, монтирахме и осветление. Преди ремонта дървената камбанария цялата се клатеше, можеше да рухне и да се пребием”, разказа архиерейският наместник на Разлог Янко Русков.

Ремонтните дейности са съобразени с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като църквата е паметник на културата. Проблемът сега е, че в северната част на църквата пробива вода и подкопава основите й. Трябва да се изгради предпазна бетонна стена, за да се спре тази влага, която съсипва икони, иконопис и постройка.

„Вярвам, че миряните отново ще помогнат, а също така и общината. Главният ни храм „Свето Благовещение Богородично” е построен с помощта на местната власт. Кметството ипотекирало земя и дало 10 милиона лева за градежа през 30-те години на миналия век. Хората тук помагат много за ремонта на молитвените домове”, каза още отец Янко. 



Източник: Кмета





Коментари

горе