Първи евромедал за борците



Леонид Базан откри сметката на медалите за България на европейското по борба. Асът ни в кат. до 66 кг в свободния стил най-малко повтори постижението си от “Евро 2011”, когато при дебюта си в Дортмунд се класира втори. Снощи, след редакционното приключване на първото издание на “Труд”, Базан спори в “Београдска арена” за короната с Гогаев (Русия). Съперникът му е реабилитиран от щаба на “сборная”, след като изпадна в немилост на световното “Москва 2010” заради загуба във финала от Комар (Индия).

По пътя към финала Базан започна да си играе на котка и мишка с Кампаня (Италия), но след 67 секунди на тепиха забавлението му омръзна и тушира съперника. Последва невероятно изпитание за кондицията и нервите на нашия срещу унгарския биткаджия Волер. Националът ни загуби първата част инфарктно в последната секунда - 1:3, след като водеше с 1:0. Но това се оказа последната му грешка. Последва “техническо изложение” и атрактивна победа. На полуфинала се разигра и вендета - Базан наказа бившия еврошампион Тушишвили (Грузия), елиминирал на олимпиадата “Пекин 2008” звездата Серафим Бързаков. Сега грузинецът обаче не получи дори шанс за точка - безапелационно 2:0 за Базан.

С две победи и една загуга дебютантът Георги Средков (96 кг.) стигна до репешажите. От голямата игра го елиминира руснакът Гадисов, а на баража за малкия финал го спря Баран (Полша).

При жените Елица Янкова бързо седна сред зрителите след загуба в 1/16 финала от полякинята Лукашиак.

Нашите пият... чушки и домати

БЕЛГРАД - Сокове собствено производство дават енергия на най-успешния български спорт в сръбската столица. Националите в свободния стил атакуваха сектора “Плодове и зеленчуци” в един от моловете до хотела.

Над 10 кг продукция се превърна в натурални сокове, помогнали за свалянето на килограми и за възстановяването на борците преди схватките.

Губим Гури за европейското

БЕЛГРАД - България няма да може да разчита на “Евро 2012” на най-силния си коз в битките от класическата борба през уикенда - световния шампион Елис Гури (96 кг).

Спортист № 2 на страната за миналата година отпада заради контузия в ребрата на лагера на тима в Украйна. Травмата не е сериозна, но треньорският тандем Братан Ценов - Стоян Добрев не иска да рискува с участие на Гури, при положение че той не е готов на 100 процента.

Според програмата на шампионата в “Београдска арена” днес медалите ще атакуват двамата наши асове в леките категории. Световният №1 от “Гуанджоу 2006” и “сребърен” от последното първенство на планетата Радослав Великов при 55-килограмовите и бронзовият от миналогодишното европейско Анатолий Гуйдя (60 кг). Двамата свалиха по 7-8 кг и изкараха тежки две денонощия в 5-звездния хотел “Континентал”.

Резиденцията на борците за първенството е мястото, където на 15 януари 2000 г. бе застрелян митичният за сърбите Аркан, смятан от едни за военнопрестъпник, а от други - за национален герой.



Източник: Труд





Коментари

горе