Людмил Егов от Арбанаси направи домашна машина за производство на кълнове



ДОМАШНА МИКРОФЕРМА ЗА КЪЛНОВЕ И ПОНИЦИ НАПРАВИ УЕБДИЗАЙНЕРЪТ ЛЮДМИЛ ЕГОВ ОТ АРБАНАСИ. Последното му нововъведение е отпреди 4-5 месеца, когато усъвършенства електрониката. И макар и да не е инженер, мъжът с технологична мисъл се справя успешно с направата й, за да задоволи пазара заради нарастващото търсене на здравословни биологични продукти. Технологията е елементарна, казва нейният създател. Микрофермата използва електронен регулатор и таймер, които позволяват прецизна настройка на режимите, при които се доставят балансирано количество влага и кислород на семената, като едновременно ги охлажда. Машината се състои от пластмасова кутия за храна, устройство, което впръсква вода върху тавичките със семена, вентилатор, който продухва въздуха, маркуч за чиста изворна вода, която се засмуква от бутилка, и друг - да изтече мръсната вода от впръскването. Процесът се повтаря през 4 часа. Кълновете или пониците са готови след 3-4 дни. С микрофермата за кълнове се навъртат само 2 лева ток на месец, плюс едно кило слънчоглед от 3 лева - за 5 лева имаме всеки ден прясна и жива салата на масата за цялото семейство.
„Идеята - евтината и здравословна храна да бъде достъпна за обикновения българин - ме накара да потърся решение - евтино и универсално. Когато и храните изобилстват от радиация, консерванти, химикали и генетично модифицирани продукти, най-сигурният и евтин начин да имаме качествена храна на трапезата е да си я отглеждаме сами. Така, след много опити и грешки, създадох автоматичната машина за кълнове, която да се грижи, вместо хората, да проветрява семената, овлажнява, затопля, промива и извежда навън мръсната вода.
Днес автоматичната микроферма е факт и е достъпна за всеки на цена 1/3 от западните аналози, а в много отношения е по-добра от тях, защото те не могат да регулират влагата, нямат защита, ако свърши водата, и прочие…”, казва Людмил Егов, който представи най-новия си модел на дегустация на кълнове във Велико Търново. Допълва, че неговото творение е съчетало най-доброто от всички машини. Машината позволява и надстройка - няколко контейнера един върху друг за повече продукция.
ВСИЧКО ЗАПОЧВА ПРЕДИ ГОДИНИ, КОГАТО ТЕОДОР, СИНЪТ НА УЕБДИЗАЙНЕРА, Е НА ДВЕ ГОДИНИ. Тогава бащата забелязал, че зъбите на малчугана потъмняват и се рушат. Водил го на стоматолог, но съветите много не помогнали. Потърсил информация в интернет и… там попаднал на мащабно проучване на зъболекаря д-р Уестън Прайс. Той посещавал силно отдалечени и дори напълно отделени от модерното общество кътчета на света. Изследванията, които правел по време на пътуванията си, го довели до идеята, че зъбният кариес, деформираните захапки, зле позиционираните и криви зъби и неатрактивният външен вид не са нищо друго, освен пряко следствие на общия упадък на физическото здраве, дължащ се до голяма степен на силно изразен недостиг на хранителни вещества в модерния начин на хранене.
„Така научих какво е направил докторът и реших да започна да правя у дома кълнове и да давам на сина си. Започнахме с люцерна, ленено олио, бадеми и след 6 месеца зъбите на детето се избелиха. Дори се получи регенерация на отчупените. Тогава наистина разбрах каква е силата на кълновете”, разказва Егов и пояснява, че по официални данни над 80% от децата до 3 години имат кариеси заради храната, която приемат, и честата употреба на антибиотици.
Егов посочва и каква е разликата между кълнове и поници. Кълновете са покълващи семена в техния първи стадий на растеж. Това е възможно най-чистата и лесна за храносмилане сурова храна, защото е букет от витамини, минерали и храносмилателни ензими. Пониците са зелените стръкчета, пораснали от семената - съвсем млади зеленчуци. Даряват със здраве и сили и са вкусни. Диетолозите от цял свят единодушно наричат кълновете перфектна храна. Богати са на хранителни вещества - съдържат протеини колкото яйцата и месото, но без вредния холестерол и антибиотици.
Кълновете не са панацея, но наред с приема на биологично чисти храни с тях може да си гарантираме добро здраве.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе