Да сътвориш Рая на земята за ден в планината



"В България има 40 планини или части от тях. Географското положение на София е такова, че позволява в рамките на един ден да се стигне почти до всяка", обяснява планинският водач Илиян Дуков.

Оказва се, че за ден не можеш да отидеш само до Странджа, Сакар, източните части на Родопите и на Стара планина – защото пътят ще е повече от пешеходната дейност.

Днешният ни събеседник е магистър по туризъм и хобито му е вече професия. От 4 години разработва собствен бранд за пешеходен туризъм, като го комбинира с други форми на алтернативен туризъм. Идеята е да се открива красотата на по-малко известни места в група от около десетина души, в която може да се обърне персонално внимание на всеки участник.

Какви са предимствата на тези кратки пътувания? Ангажират само единия от почивните дни през уикенда, пътешествате с по-малко багаж, по-евтини са – най-малкото не плащате за нощувка.

А ако не сте се уморили, на следващия ден може да сте на коренно различно място, пак за ден.

"Имаме сериозна традиция в планинския туризъм, както е известно, основоположник е писателят Алеко Константинов с организираното изкачване на Черни връх. Географските дадености на нашата и съседните страни на Балканския полуостров са такива, че са изключително планински, което е уникален шанс", категоричен е Илиян.

Той пътешества от 15 години и ползва натрупания опит в професионалната си дейност като дипломиран планински водач. Програмите си прави с желание максимално да разкрият и предадат характерното за дадено място. Доста от тях са за повече от ден, но пак с идеята за съчетаване на различни възможности.

Едно от последните му пътешествия с група е до езерото Керкини - изкуствено създаден водоем, който се намира южно от планината Беласица в Гърция, близо до българската граница.

"В рамките на едно съботно-неделно пътуване комбинирам няколко вида туризъм. На самото езеро - birdwatching, посещаваме бутикова изба край Мелник по правилата на винения туризъм, на следващия ден правим кръгов маршрут по някогашна екопътека между Мелник и Златолист - малко селце, в което в момента живеят едва няколко души. Посещаваме вкопаната в земята църква "Св. Георги" в селото, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна, чийто гроб е в двора на църквата. Отиваме и в Роженския манастир, после се връщаме в Мелник по екзотична пътека. Така съчетаваме културен, винен, поклоннически, пешеходен туризъм“, разказва Илиян Дуков.

Трябва ли туристите да са физически подготвени? Зависи от маршрутите, но за повечето се оказва достатъчно човек да е в добра кондиция.

"Предизвикателството пред водачите е да дадат възможност за туризъм на хора, които не са толкова уверени и добре подготвени и да им вдъхнат доверие. На практика човек има почти невероятни възможности, всичко ни е в главата. Много често в по-голяма степен е въпрос на настройка и балансиран подход. На практика в голяма част от маршрутите почти всеки може да участва“, категоричен е той.

Според него все повече хората се убеждават в предимството на това да ползват услугата на планински водачи. Около всеки водач пък се създава определен кръг от постоянни участници, "партньори" в пътешествията. "Правя така програмите си, че да са предизвикателство и за мен самия, дори за място, на което съм бил многократно, добавям нещо ново", обяснява Илиян тайните на добре прекараното свободно време.

По думите му трекингът, като вид активна почивка, е една от най-ефективните форми на антистрес терапия в забързаното ни ежедневие. А връзката ни с природата е заложена биологично.

"Както винаги трябва да имаш място да изпиеш една бира с приятел, така на пътуване трябва да можеш да се отпуснеш, да се потопиш в атмосферата, не да притичаш през културно-историческия обект, да го нащракаш и да си го отметнеш“, обяснява Илиян.

Много често той обявява по-малко неща в рамките на пътуването и оставя "вратички" за приятни изненади – ако има възможност и групата има желание.

За еднодневна екскурзия в планината ти трябват удобни обувки, малка раница, в която да влезе някой и друг сандвич, вода, както и елементарни предпазни средства – шапка, слънчеви очила, крем за слънце.

"Общо взето не ти трябва нищо друго, освен желание да се разходиш и така е с всичко – най-важно е желанието", напомня той.

Ако все още не сте опознали радостта от планинарството, ви предлагаме да се огледате около себе си и да погледнете истински към Витоша. Междувременно е сигурно, че телевизорът и компютърът няма да избягат. Не я пропускат и запалените планинари – за подготовка и поддържане на формата. Нашият събеседник например е изкачвал Черни връх над 300 пъти.

"В рамките на час-час и половина път с кола от София са достъпни прекрасни места, където човек се чувства едва ли не на края на света - диви планини с прекрасни места и гледки, непознати или много малко познати. Лека полека повдигаме завесата и даваме алтернатива на хората да посетят и нещо различно от Витоша“, казва планинският водач Илиян Дуков.

Приготвихте ли раницата и обувките?



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе