Хлапета стават астронавти в "Музейко"



Мечтата на малчуганите, които искат да станат астронавти и да се реят в открития космос, вече не е мираж. Хлапетата ще имат възможността да изживеят симулирано изстрелване на ракета, както и много други приключения, в най-големия детски научен център в Източна Европа - "Музейко", който отваря врати у нас на 1 октомври. По време на престоя си децата ще се насладят на 13 изложби и над 130 интерактивни игри. Уникалната сграда, която се намира на столичната ул. “Проф. Боян Каменов” 3, е разделена на три нива, свързани от Голямото (ДНК) дърво, което обединява миналото, настоящето и бъдещето.

На първия етаж децата ще се запознават с подземните тайнства и скалите, палеонтологията и археологията. Сред експонатите се отличава копие от намерен в България крак на дейнотериум (роднина на днешните слонове), римска баня и дори праисторически екскременти на динозаври. Малчуганите дори ще имат възможността да се пременят в средновековни одежди, с които да опознават тайните от миналото.

Второто ниво е посветено на съвремието и природата около нас. В него нагледно се обяснява на хлапетата как функционира всичко около тях. Специален кът им показва какво се случва със сградите при земетресение с различен магнитуд. Децата ще могат да погледнат и през очите на различни животни, както и да се запознаят с начините за опазване на околната среда.

Третият етаж е посветен на бъдещето. Именно на него се намират футуристичните джаджи, които ще послужат на човечеството за опознаването на космоса и на които се радват и възрастните. Сред тях е и космическата оранжерия, която трябва да отлети за Марс и която е по български патент. Наред с всички интересни приложения е и кантарът, който изчислява колко тежи човек на различните планети от нашата слънчева система. За най-запалените любители на космоса има и уникален планетариум.

На покрива на Музейко е изградена и красива тераса с открита градина. Научният център се захранва със соларна и вятърна енергия, както и с термална вода. Проектът е изцяло финансиран от Фондация "Америка за България". Подобни музеи, които са своеобразен оазиси за децата, има и в много други държави по света, като само в САЩ броят им е около 900.

В центъра ще се организират и тематични дни като Ден на формите, Ден на енергията, Ден на пътешествието, Ден на организациите и Ден на игрите. Те ще са за училищни групи и са съобразени с преподавания в училище материал от 1-ви до 4-ти клас. Разработени съвместно с международна система за ускорено учене и поставят детето в центъра на събитията.



Източник: Новинар





Коментари

горе