BG компания атакува американския пазар



Водеща българска компания реши да атакува американския пазар. „Булпрос" вече има три офиса в САЩ. Преди това тя навлезе с няколко представителства и в Европа. „Булпрос" е първата BG компания, която стана част от дигиталния предприемачески център на Чикаго „1871". Тази седмица се проведе и среща в „1871", на която българите представиха част от дейността си, обсъдиха тенденциите в IT индустрията и обмениха опит с други софтуерни компании във Ветровития град.

Изпълнителният директор на „Булпрос" Ивайло Славов споделя, че още през миналата година са решили да отворят офис в Чикаго и „1871" се е оказала най-добрата алтернатива заради интересната мрежа от млади технологични компании и много други фирми и организации, които подпомагат развитието на бизнеса. „За влизането ни на американския пазар беше много интересно да стартираме от място като „1871", което ни позволява да имаме директно мрежа от контакти и да ги ползваме, за да предложим нашите услуги", обяснява г-н Славов.

Решението им да отворят офис в града, станал дом на най-голямата българска диаспора зад граница, бе силно приветствано от консулството в Чикаго. „Аз съм много доволен, че американските партньори осъзнаха качествата на българските компании в сферата на новите технологии и по достойнство ги приеха за член на „1871", коментира генералният консул на България в Чикаго Симеон Стоилов, който също присъства на срещата и се надява на още такива партньорства в бъдеще. Радостно приеха новината и други българи, които работят в сферата на информационните технологии. „Много се зарадвах, когато научих, че има българска компания в „1871". Хареса ми това, че „Булпрос" е създадена от хора, които имат много богат професионален опит и ясна стратегия за нишата, в която искат да се развиват", сподели един от гостите на срещата Нено Дамянов.

„Булпрос" е в топ 10 на компаниите в България с най-големи приходи от аутсорсинг и фирмата с най-голям ръст през изминалата година - над 92%. Изпълнителният й директор Ивайло Славов обяснява, че успехът им се дължи на разрасналия се пазар и новите клиенти, с които започват да работят. „Освен това успяхме да разширим портфолиото си, придобихме нови компетенции и започнахме да продаваме наши продукти. Преди продавахме само услуги, сега продаваме и продукти", допълва той. В момента компанията е представена в шест страни, сред които България, Полша, Германия, Великобритания, Израел и САЩ, но догодина възнамерява да отвори офис в Румъния, а след това да се насочи към скандинавските държави.

„Булпрос" е една от компаниите, които участваха в разработването на мобилно приложение, което да насърчи политическата активност на младите хора в управлението на страната. Идеята е гражданите да се свързват с държавните институции директно през мобилния си телефон и да ги уведомяват за проблеми и нередности. Инициативата е на двама младежи, които работят в Световната банка - Боян Станоев и Петър Стойков, а „Бупрос" им предоставя нужната среда и по-опитни хора, които да помогнат. Според лидера на „Булпрос" предстоящият референдум за електронно гласуване също би довел до по-голяма гражданска активност. „Има страшно много наши сънародници по света и референдумът за електронното гласуване ще им позволи да участват с гражданската си позиция активно в работата на България, което за мен е изключително позитивно", обяснява Ивайло Славов. Самият той напуска България през 90-те и живее 18 години в Германия, преди да се върне отново в родината.

Ивайло Славов се надява догодина „Булпрос" поне да удвои бизнеса си в САЩ. След германския пазар, на който стартира и който е основен за компанията, вторият по важност е американският. За целта влагат сериозни инвестиции и се надяват на сътрудничеството на всички българи, които са готови да работят с „Булпрос".



Източник: BG-VOICE





Коментари

горе