Изграждат музей на Второто Българско царство на Трапезица край Търново



Изграждат музей на Второто Българско царство на Трапезица край Търново

Център за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство на България ще бъде изграден на хълма Трапезица. В него чрез съвременни мултимедийни средства ще бъде представена историята на Второто Българско царство. Идеята разкри кандидатът за общински съветник и бивш зам.-кмет Ганчо Карабаджаков, цитиран от "Фокус".

Музеят е част от протека за социализация и реставрация на хълма, финансиран със средства от азербейджанската фондация "Гейдар Алиев", която отпусна за това близо 3 млн. лв. "Това е проект, по който до този момент се извършваха археологически разкопки. Но, въпреки че все още има какво да се изследва там, по инициатива на Министерство на културата, беше направен фуникуляр или зъбчата железница, чиято цел е да качва туристи от гара Трапезица до хълма. Направихме фуникуляр, който е действащ, едно много атрактивно туристическо съоръжение, обаче в същото време горе на Трапезица нямаше какво да се види. Нямаше и какво точно да посетят хората, затова, съвсем на време, дойде едно предложение, при посещението на Азербейджанската делегация миналата година. Тогава се появи идеята, фондацията на президентшата на Азербейджан г-жа Мехрибан Алиева, "Гейдар Алиев", да ни помогне", коментира Карабаджаков.

Той припомни, че на хълма има открити около 18 църкви, като в първия етап на проекта ще бъдат социализирани три от тях. Освен това ще бъдат изградени и алеи с осветление. "Прави се и един център за съвременна интерпретация на културно–историческото наследство. Това е понятие, което ние до скоро приемахме като музей, само че музея е нещо по-статично, по-класическо, докато тук със средствата на мултимедии и други съвременни технологии, като 3D, ще бъде представена историята на Второто българско царство за цяло Търново. Не става въпрос само за хълма Трапезица, а и за Царевец, където например няма такова нещо", обясни още кандидатът за общински съветник.

Карабаджаков уточни, че засега проектът е на етап обезлесяване на крепостните стени. Това се прави, за да може да се очертаят по-добре географския и исторически силуети на хълма Трапезица. Очаква се новият мултимедиен център да отвори врати в началото на следващата година.



Източник: Кмета





Коментари

горе