Десетки мъже напуснаха домовете си заради кукерски кожи



Десетки мъже напуснаха домовете си заради кукерски кожи

Десетки мъже от симитлийското село Крупник напуснаха домовете си, за да обикалят България в търсене на хубави кожи за кукерски премени. Чак до Коледа те ще бъдат навсякъде, където могат да спазарят и закупят качествени кожи за кукерски костюми. На практика те живеят цяло тримесечие на колела. Емисарите на Крупник ще стигнат и до най-затънтените краища на страната, за да попаднат на търсената от тях стока.

"Никак не ни е лесно. Борим се с конкуренцията. Всеки гледа пръв да открие я жив пръч, я хубава кожа, я готови премени", споделят крупнишките търговци. Те твърдят, че кожа под 300 лева вече не може да се намери. Понякога животното удря цена от 2000-3000 лева, ако е с много дълъг косъм – над 75 сантиметра. По техни изчисления един добър кукерски костюм тази година ще струва не по-малко от 4000 лева, а най-големите мераклии ще похарчат поне по 5000 - 6000 лева за хубави премени.

Истината е, че стотици мераклии в населените места на община Симитли не жалят пари, за да участват в кукерските игри. Те искат да бъдат сред най-атрактивните кукери в различните надпревари - в селото, в общината, в страната и в чужбина. Затова търсачите на хубави кожи имат много важна мисия. На тях се разчита селището да има най-красивите кукери не само в община Симитли, но и в целия Пирински край. Те се справят с мисията си. Доказателство за това е, че насам идват чак от Банско и Разлог, за да вземат кукерски премени под наем.

„Преди години и аз ходех, за да търся кожи от пръчове. Стигали сме с колата навръх Стефановден, 27 декември, в най-големия сняг, до карловски села. Защото по това време животновъдите колят пръчовете и има достатъчно кожи”, твърди досегашният кмет Григор Дуев.



Източник: Кмета





Коментари

горе