Йодна решетка или лечебните свойства на рисуването с йод по кожата



Рисуване с йод върху гърба, гърдите, коленете - това не е вид боди арт или шаманизъм. Това е алтернативен метод на лечение! Всички сме добре запознати с антисептичните свойства на йода при рани и охлузвания, но защо да рисуваме с йод върху здрава кожа? И как това помага!?

Малко история

Интересът към йода като лекарство датира от XIX век. Първоначално, поради изключителните си антисептични свойства се използва предимно при лечение на рани и травми. По-късно, през XX век широко в употреба навлиза 5 % алкохолен разтвор на йод (йодна тинктура) или малките кафяви шишенца, които всеки от нас помни, като средство за лечение на малки рани и порязвания. Основоположник на метода за лечение чрез йодна решетка е руски лекар от Санкт Петербург (И. С Колбасенко). В началото на 20-ти век той подробно изучава терапевтичните свойства на йода и пише десетки книги по темата. По-късно, ефектът от тази практика е описван като феноменален.

Какъв е механизмът на действие на йодната решетка?

Освен, че дезинфекцира и е страхотно средство срещу бактериите, които навлизат в организма през порите на кожата, йодът има дразнещо действие. Следователно, в областта на приложението му се стимулират кожните рецептори, разширяват се кръвоносните съдове и се увеличава притока на кръв. В резултат на активираното кръвообращение, настъпва по-бърз и по-добър транспорт на метаболитните продукти, както и повече имунни клетки за борба с болестния процес. Всичко това води до облекчаване на болката, възпалението и отока. Приложението под формата на решетка осигурява равномерно разпределение и абсорбция на йода от кожата.

Как се прилага йодната решетка?

Йодната решетка се прилага директно върху кожата с помощта на клечки за уши или обикновена клечка, на върха, на която е увит малко памук – потопете в 5 % йодна тинктура и нарисувайте върху кожата решетка от хоризонтални и вертикални линии, между които да останат „клетки” с големина около 1см. Не повтаряйте линиите!

Митове и факти за йодната решетка

Мит 1: Йодната решетка установява наличие на йоден дефицит

Според статистиката, почти 1/3 от населението на света страда от недостиг на йод в организма, което причинява нарушение във функцията на щитовидната жлеза, а при бременни може да бъде причина за раждане нарушено развитие на плода. Според някои привърженици на метода на йодната решетка, за да определите дали тялото Ви получава нужните количества йод с храната, без да се налага да правите специални изследвания, може да приложите следното: Нарисувайте йодна решетка върху вътрешната част на бедрата. Ако след три часа няма и следа от решетката, вероятно страдате от йоден дефицит. Ако следите от йод остават видими в продължение на 6-8 часа, най-вероятно имате лек недостиг на йод, който лесно би могъл да се преодолее с включването в диетата на повече морски риби, морски дарове, водорасли и други храни, богати на йод. При напълно здрави хора, които не страдат от липса на йод, следите от йодната решетка трябва да останат видими няколко дни.

В действителност обаче, няма научни доказателства и съвременната медицина не потвърждава това твърдение!

Мит 2: Йодна решетка осигурява нужните количества йод по време на бременност

Твърди се, че жените, на които им предстои да станат майки, може да използват йодната решетка, за да компенсират недостига от йод в организма.

В действителност, скоростта, с която това се случва в голяма степен зависи от липсата или наличието на облекло върху мястото, мазна кожа и кръвоснабдяването.

Факт 1: Йодна решетка може с успех да се прилага при простуда

За тези, които се нуждаят от лек срещу настинка, йодната решетка е изключително удобно решение. В този случаи, тя се прилага в областта на моста на носа и ноздрите, като линийките трябва да са изключително тънки. Поради риска от изгаряне на кожата от йода (кожата се оцветява в червеникаво, набръчква се и се лющи), в действителност по-подходящо е решетката да се направи върху стъпалата на краката или върху мускулите на прасеца.

Факт 2: Йодна решетка може с успех да се прилага при кашлица, инфекциозни и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища (възпалено гърло, бронхит, астма, ларингит, трахеит)

Йодната решетка се прави в областта на гърдите и гърба. За целта, прекарайте една линия по средата на гръдния кош (точно над гръдната кост) и по още две линии, странично на нея (1). След това направете още две хоризонтални линии (върху междуребрените пространства), за да се получи „решетка”. На гърба, прокарайте по две успоредни линии, странично на гръбначния стълб (общо 4), като най-външно разположените линии трябва да започват от вътрешния ръб на плешката (2). Хоризонталните линии също се правят върху междуребрените пространства. След един ден може да повторите, като нарисувате решетката върху стъпалата.

Факт 3: Йодна решетка може с успех да се прилага при остеоходнроза, ишиас, артрит, артроза

Йодната решетка се рисува на гърба, като вертикалните линии трябва да са 5 – една на гръбначния стълб и по две успоредни странично (най-външната линия трябва да минава по вътрешния ръб на плешката) (3). Хоризонталните линии се рисуват върху междуреберените пространства. Ако болките са в областта на кръста, йодната решетка може да обхваща и тази част от гръбначния стълб.

Факт 4: Йодна решетка може с успех да се прилага при травма и възпаление на стави, сухожилия и меки тъкани, болки в мускулите, натъртвания и синини

Йодната решетка се прави в областта на увреждането. При травматично увреждане и синини, се препоръчва това да стане ден след травмата, като най-добре е първоначално да приложите студен компрес върху мястото на нараняването, а едва на следващия ден да започнете лечението с йод.

Аналогично, йодна решетка може с успех може да се прилага при невралгия, възпалителни процеси по кожата и подкожната тъкан, неусложнени разширени вени, лактостаза, заболявания на простата и други.

Противопоказания и мерки за сигурност

Йодният разтвор може да се прилага само външно, върху кожата. Върху всички останали клетки в тялото, йодът действа като силен окислител и ги уврежда трайно. В допълнение, той образува с някои от протеините в организма неразтворими съединения. Всичко това води до клетъчна смърт и некроза на тъканите! Затова, йодната тинктура трябва да се използва само по предназначение – върху кожата и за лечение на рани.

В никакъв случай не поглъщайте йод – може да настъпи изгаряне и некроза на лигавицата на устната кухина, хранопровода и стомаха.

Не използвайте за инхалация – това причинява некроза на белодробната тъкан!

При обработката на раните, не бива да се допуска обливане на раната – това причинява силна болка и увеличаване на увредената зона. Могат да се обработват само краищата на раната.

Йодна решетка може да се прилага при деца над 1 година (под тази възраст кожата все още е твърде деликатна и може да настъпи изгаряне).

Строго противопоказано е прилагането на йодна решетка при:

  • Базедова болест, тиреотоксикоза, излишък на йод, лечение с радиоактивен йод (лъчетерапия);
  • Свръхчувствителност към йод, алергия към йод-съдържащи препарати;
  • Телесна температура над 38°С.

Ако никога не сте използвали йод, преди да прибегнете до този метод, направете предварителен тест за чувствителност. За целта, нанесете малко йод по вътрешната повърхност на предмишницата. Не търкайте, не покривайте и не мокрете мястото в следващия половин час. Ако през това време кожата в областта не се зачерви, подуе или засърби, може да приложите йодна решетка. Ако се почувствате по-зле, усетите главоболие, задух, световъртеж, треска, болка или локални промени по кожата в мястото на приложение, спешно потърсете медицинска помощ! Това е индикация, че имате непоносимост или алергия към йод и йодни продукти.

При липса на противопоказания, йодната решетка не бива да се прилага повече от два или три пъти седмично!

Тъй като не е признат като конвенционален метод за лечение, мрежата с йод не може да се използва за самостоятелно лечение, но в комбинирана терапия има изключителен ефект!



Източник: Фрамар





Коментари

горе