Обсерваторията в Рожен изнемогва



„Не е редно да се събират пари от гражданите", казва пред Lifebites.bg пом.-директорът на научния център Никола Петров

Астрономията е сред науките, които винаги са тласкали човечеството напред.

Астрономически комплекс, подобен на Обсерваторията в Рожен е богатство, както за България, така и за целия свят!

Тази година за 4-ти път Обсерваторията изпадна във „финансов колапс“, както определят положението от ръководството на центъра. Специално за Lifebites.bg беше обяснено нагледно как стоят нещата и защо се случва така.

image12001

За да се поддържа и да функционира нормално, на Националната Астрономическа Обсерватория (НАО) са необходими около 1 млн. лева годишно. Бюджетът, който нашите управници заделят е 500 хил. лв. на година. При това положение от НАО са принудени да прибягват до унизителни за тях действия като дарителски кампании от гражданите, различни международни кампании и проекти, за събиране на парични средства в помощ на астрономическия център. Така, с около 750 000 лв. „успяват да закърпят положението, за да не затвори врати обектът.“

Въпросът, обаче, не би трябвало да опира до „закърпване на положението“, нали така? Когато говорим за наука като астрономия е логично, че би трябвало да има достатъчно средства и за нова техника – камери, телескопи, други видове светоприемна апаратура, за да се поддържа едно добро или поне средно ниво.

image9005

Националната Астрономическа Обсерватория е един от най-забележителните туристически и научни центрове в нашата страна изобщо. Годишно между 14 и 15 000 души я посещават, както с туристическа и любителска, така и с научна цел. Сред посетителите има както българи, така и много чужденци, за които Обсерваторията в България е ценно и любопитно място.

Освен туристическа атракция този „дом на астрономията“ е истински работещ център за научни открития и постижения, прославил България по целия свят.

Там се осъществяват научни изследвания и наблюдения; практики на ученици, студенти и любители; правят се научни открития, има школи за млади учени-астрономи и това са само част от нещата, които се случват в НАО.

Националната астрономическа обсерватория Рожен официално е открита на 13.03.1981 г., въпреки че наблюдателната дейност започва още през септември 1980 г. Това все още е най-големият астрономически център на Балканския полуостров и в цяла Югоизточна Европа.

„Не е редно да се събират пари от гражданите", казва пред Lifebites.bg пом.-директорът на научния център Никола Петров

image9008

Финансовият въпрос, който засегнах по-рано е наистина от огромно значение за оцеляването на сградата, персонала и цялата техника събрани в НАО през годините. Техниката се нуждае от редовна поддръжка и обновяване, каквито в последните години се осъществяват трудно.

Все пак, вратите на астрономическия център са отворени целогодишно за всеки, който е любопитен да го посети и да се наслади на невероятните дневни или нощни наблюдения. Събира се група от поне 6 посетителя, а по една обиколка започва на всеки кръгъл час.

През следващите две седмици в Обсерваторията в Рожен се очаква да пристигнат няколко чуждестранни групи учени и любители, които ще участват в работни срещи и наблюдения с местните астрономи. Групите са от Сърбия, Украйна и Полша.

image10005

„Астрономията е скъпа наука“ – казва Никола Петров – пом.-директор на НАО. И ни дава конкретен пример за това – през зимните месеци само токът, който се изразходва там е в размер на 28 хил. лв. Ето защо необходимите средства няма как, а и „не е редно“ да се събират от гражданите на нашата страна, които даряват доброволно пари на банковата сметка на Обсерваторията. Веднъж завинаги трябва да бъдат осмислени и осигурени необходимите за издръжка на НАО средства от държавата, тъй като това не е частна, а именно „национална“ Обсерватория. По мое мнение, би било доста жалко, неразумно и дори глупаво това уникално място, място на бъдещето и науката, място, с което сме известни и полезни за целия свят да затвори врати и да загине.

Моля, не допускайте това да се случи!

Повече информация можете да откриете на страницата на Националната Астрономическа Обсерватория Рожен.



Източник: lifebites





Коментари

горе