Откриват паметник на Константин Кирил-Философ в Енина



Откриват паметник на Константин Кирил-Философ в Енина

Паметник на свети Константин Кирил-Философ, изработен от бял гръцки мрамор, ще бъда открит в село Енина в петък. Така жителите на селото почитат откриването на най-стария и запазен старобългарски ръкопис, известния Енински апостол.

Фигурата на светеца е изваяна от казанлъшкия скулптор Ваньо Колев и каменоделеца Стефан Кавалов. Енинският апостол е открит през 1960 г. при ремонт на черквата „Света Параскева“ в Енина и е предаден за изследване в Института по български език при БАН от местна учителка.

Думите в 39-те запазени страници са изписани по стародавния образец, тоест без да бъдат отделяни една от друга, стилът напомня много т.нар.. „висящо“ писмо , сходен с използвания при създаването на гръцките ръкописи от ІХ век.

Само ден по-късно след освещаването на този монумент в Енина ще бъде официално
открита и мраморна скулптура на героя на Алеко Константинов Бай Ганьо. Преди 115 години Щастливеца е написал първия от поредицата фейлетони с този си главен герой. Статуята изобразява Бай Ганьо яхнал магаре върху дисаги с мускалчета розово масло. В книгата на Щастливеца Бай Ганьо винаги носи мускалите със себе си. Според изследователите на Алековото творчество прототипът на героя му, търговецът на розово масло Ганьо Сомов, е с корени от село Енина. 



Източник: Кмета





Коментари

горе