Крепостта Овеч в Провадия - интересна спирка на път към морето



Крепостта Овеч в Провадия беше едно от местата, които набелязахме да посетим през лятната отпуска. На път към морето, близо до магистралата, недалеч от Варна, тази историческа забележителност просто крещеше „Елате ме вижте!“.

Крепостта Овеч в Провадия

Крепостта Овеч в Провадия

Крепостта е разположена на едно високо плато в района на Провадия. Има данни, че е използвана в няколко различни периода през Средновековието, като е населявана от “ траки, римляни, византийци, българи, турци„.

От крепостта се разкрива красива панорамна гледка към град Провадия.

Крепостта Овеч - панорамен поглед към Провадия

Крепостта Овеч – панорамен поглед към Провадия

Как се стига до крепостта Овеч

На влизане в Провадия от към магистрала Хемус, се продължава направо, минава се покрай централната градска част и  полицейското управление и малко след това трябва да се завие в ляво по една тясна уличка. Има кафява указателна табела точно преди тази уличка. След това тазли уличка завива леко вдясно. След този завой се вижда стръмен черен път в ляво от уличката. Той води до източния вход към крепостта. По този черен път се кара около 400 метра.

Този подстъп към крепост Овеч е с много интересни изсечени в скалите на платото каменни стъпала. Горе на самото плато има запазени останки от църкви, жилища и други. Има и реставрирана част. Интересен дървен мост свръзва крепостта със съседното плато. Хубавото е, че на някои места има табелки с надпис на обекта. Лошото е, че освен името, няма друга информация. Би било добре да се сложи и кратък пояснителен текст към всеки обект. Иначе е много неясно за какво точно става дума.

Крепостта Овеч - мостът, свързващ две плата

Крепостта Овеч – мостът, свързващ две плата

Крепостта Овеч в Провадия - останки от църква

Крепостта Овеч в Провадия – останки от църква

Интересна ми беше крепостта, но не беше толкова внушителна, колкото очаквах. Може би точно защото нямаше никакви обяснения и не знаех точно какво гледам. Обхождането на крепостта и обектите в нея ни отне около 40 минути.

Различни подстъпи към крепостта Овеч

Различни подстъпи към крепостта Овеч

Други обекти за посещение наблизо

Има още два интересни обекта пътьом близо до Варна. Това са Музеят на музайките в Девня и природният феномен Побитите камъни.

Музеят на мозайките в Девня

Това е обект номер 10 от 100-те национални туристучески обекта. Посетихме го след Провадия. Градчето ми се видя малко невзрачно, но музеят беше много интересен. Мислех си, че в него са изложени някакви камъни, продукт на съвременната промишленост, но той се оказа сграда от соца, построена върху средновековна сграда с красиви мозайки по пода и стените, повече или по-малко запазени. Имаше интересни експонати с подробни обяснения.

Музеят на мозайките се намира в центъра на Девня. На влизане в градчето има указателни табелки.

Побитите камъни

Ако случайно на път от Девня за Варна, пропуснете отбивката към магистралата за Варна, което не е никак трудно, тъй като пътните табелки към Варна са все сини (да сме благодарни, че все пак и тях ги има), то ще излезете на стария път за Варна. Той не е лош като път, малко по-кратък е и при това е ненатоварен, така че няма никакво забавяне към Варна.

Направи ми впечатление, че по този път има голяма конкуренция между труженички на най-древната професия. Те бяха много и доста нагъсто – може би през 50 метра една от друга. като изсипани от автобус. Явно по този участък от пътя този бизнес процъфтява добре, за жалост.

Малко преди Варна, вдясно от пътя се намира природният феномен Побитите камъни, представляващ голяма група различни по големина и дебелина каменни колони, дело на природата. Известни са и се посещават много отдавна.



Източник: eliivanova





Коментари

горе