Най-добрите храни и напитки срещу холестерол



Лошият холестерол е бич, който води до повишаване на кръвното налягане, запушване на кръвоносните съдове и дори по-страшни усложнения, свързани със сърдечносъдовата система.

За щастие холестеролът може да се контролира с помощта на някои храни и напитки. Кои са най-мощните в борбата с високия лош холестерол?

Авокадо

Мазнините и аминокиселините в авокадото са наситени, но много полезни за понижаване на холестерола. Веществата в авокадото помагат не само за понижаване на лошия холестерол, но насърчават произвеждането на добър, който е съществен за определени процеси в организма.

Авокадото е много подходящо за мазане на филийка, за добавяне към пресни салати и като паста, разбито с малко чесън, лимонов сок и салца.

Алкохол

Пиенето на чаша вино всеки ден с вечерята доказано повлиява холестерола. Всъщност всякакъв алкохол е подходящ за целта, стига да е в минимални количества. Добрият холестерол, който се повишава при редовна умерена консумация на алкохол, доказано помага за предотвратяване на инфарктите.

Злоупотребата с алкохола обаче повишава този риск, така че бъдете внимателни.

Фасул и леща

Бобът и лещата имат невероятни свойства по отношение намаляването на кръвната захар. Оказва се, че подобно влияние имат и над лошия холестерол. Затова не се чудете дали да си сготвите чорбичка от бобец или лещичка – направете го, защото е изключително полезно!

Бадеми

Бадемите също са много мощни срещу лошия холестерол. Фитохимикалите в тях действат срещу увреждащите лигавицата на кръвоносните съдове холестеролни плаки и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Боровинки

Боровинките са носител на силни антиоксиданти, които противодействат на окислителните процеси в организма. Можете да похапвате боровинки по различни начини, за да намалите лошия холестерол и да подобрите цялостното си здраве, тъй като боровинките съдържат и много витамини.

Овесени ядки

Добавянето на овесени ядки към диетата или по-точно заместването на едно хранене с порция овесени ядки намалява силно нивата на лош холестерол. Скорошно изследване показва, че след няколкоседмична диета на овесени ядки нивата на добрия холестерол се повишават с около 11%.

Ечемик

Добавянето на ечемик към дневното меню също драстично намалява лошия холестерол. Той е чудесен заместител на ориза. Ако го смесите с малко сушени плодове, ядки и малко зехтин, се получава страхотна полезна салата.



Източник: az-jenata





Коментари

горе