Дестинации: Перперикон




Перперикон е археологически комплекс в Източните Родопи.Той се намира на 15км от Кърджали, малко над село Горна крепост.Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. Край него тече река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност.

Перперикон се състои от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години, паметници от античността и средновековна крепост. При траките, Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи. Унищожен е от османските турци през XIV в.

Личен архив

Името Перперикон, или Хиперперакион, е известно още от средновековните текстове като обозначение и на епископията, и на крепостта, която се намира на най-високата тераса на възвишението. От нея е останала висока осмостенна кула, която се издига величествено над долината.

Личен архив

Може би най-внушителен и вълнуващ е врязаният в скалния масив г-образен дворец, дълъг 80 м и широк 30 м. Той представлява сложен архитектурен комплекс от стълбища, коридори и зали. В средата се намира тронната зала, където могат да се видят останки от каменен трон. До този дворец, върху най-високата тераса на хълма, археолозите са проучили друга подобна сграда, чието предназначение все още не е изяснено.

Личен архив
Личен архив

Внушителните размери на двореца в Перперикон и интересното му устройство, показват, че е имал и религиозно предназначение, и кара изследователите да смятат, че това е прорицалището и прочутото светилище на древногръцкия бог Дионис.

Разкопките в местността продължават и днес.Археолозите са установили, че по полегатите склонове на хълма също има врязани в скалата по-малки постройки.Чрез проучванията и находките се изгражда тезата, че тук още в късната бронзова епоха (XIV-XI в. пр. Хр.) е процъфтявал тракийски град към светилището на бог Дионис.

Личен архив

Горещо препоръчвам дестинацията.Обиколката на Перперикон може да бъде много завладяваща и наистина да развълнува въображението ви.В информационния център, в подножието на крепостта, можете да намерите карти на археологияеския комплекс или пък да наемете гид, който да ви разведе и да ви обясни подробно историята на древния град.

 



Източник: yourlifestylebg





Коментари

горе