#‎GoBulgaria‬ или едно обяснение в любов към България



“Тази красива страна има много да предложи и сме сигурни, че ще изживеете незабравими емоции, докато опознавате това разнообразно място.” Така започва една статия, посветена на България, която няма как да не развълнува сърцето на всеки от нас. И да, изборите свършиха. И в следизборните дни за размисъл решихме да търсим позитивното и оптимистичното. Насред цялата истерия около вота, членовете на СИК, които близо 40 часа стояха затворени в “Арена Армеец”, поредните изстъпления на Волен Сидеров и още, и още илюстрации на обществен и институционален разпад. Тази статия ни попадна съвсем случайно. Или пък може би не. Май наистина няма случайни неща. Защото имахме нужда от нея точно днес. Имаме нужда да виждаме България през непредубения и искрен поглед на чужденеца. И да се чувстваме като на първа среща със собствената си родина. Едно обяснение в любов към България от една румънка:

“Намира се в Югоизточна Европа, България е малка и  много подценявана страна, която обаче заслужава голямо внимание!”, пише Габриела Нита, авторът на този красив текст.
Граничи на север с Румъния, със Сърбия и Македония на запад, с Гърция и Турция на юг и с Черно море на изток, България е шестнадесетата по големина страна в Европа.
Съчетаващо традиция и модерност, това е едно от местата, които със сигурност трябва да посетите в живота си.
И един допълнителен бонус: голяма част от младото население говори английски, което със сигурност много ще улесни престоя Ви на това прекрасно място.

Няма да Ви оставим да разчитате единствено на нашия разказ за България, предлагаме Ви 20 невероятни снимки, които ще ви накарат да копнеете да посетите тази страна!

Много творения на природата, които е хубаво да видите тук. Като пещерата “Проходна”, по известна като “Очите на Бога”, Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, както и много красиви кътчета, намиращи се в самото сърце на най-големия град, столицата София.

ochite_na_boga*Пещерата “Очите на Бога”, снимка: Николай Стайков

Имайте предвид, че ако не посетите България, ще се лишите от гледки като тази:

ezera* Седемте рилски езера, Снимка: bulgarian-woman.com

А тези нереално красиви пейзажи създават усещането, че са извадени от филма “Аватар”:

belogradchik*Белоградчишките скали, Снимка: bulgarian-woman.com

Залезите в България са наистина епични. А гледката от тази Каменна гора по нищо не отстъпва на “Стоунхендж”:

pobiti_kamani* Природният феномен “Побити камъни”, известен още като “Дикилиташ”, край Варна. Снимка: Магдалена Русева

Храмовете в България буквално са произведение на изкуството:

hram

*Рилският манастир

Повечето хотели в България изглеждат именно по този начин и преглагат невероятни панорамни гледки:

hotel

 

Вече започва да Ви харесва, нали? Или да променяте мнението си за България. Да, сигурна съм, че до края на статията ще сте взели категоричното решение именно там да прекарате следващата си ваканция!

В тази страна има и няколко невероятни замъка. Много различни от всичко, което сте виждали някога.

Ravadinovo*Замъкът в Равадиново

“Донеси огъня у дома” :)

ogun

*Снимка: Simon Damant

В студените зими в град Пловдив е топло и уютно.

plovdiv

 

Докато пътувате ще се докоснете до древната душа на тази красива страна.

Tsarevets fortress in Veliko Turnovo, Bulgaria in fog
*Крепостта “Царевец”, Велико Търново, Снимка: hostelrocket.com

Ако сте достатъчно смели, можете да минете по “Дяволския мост”:

Autumn view with The Devil's Bridge, Bulgaria

*Есенен пейзаж от “Дяволския мост”, край град Ардино, Снимка: Jasmine_K

О, да не забравим българската кухня. Хм, вкусна е, независимо в коя част на страната се намирате и да, храната в България ще Ви направи щастливи.

А сега си представете как се разхождате по това “архитектурно” чудо, създадено от самата  природа:

hole

*Снимка: Aurel Manea

Този плаж носи името “Златни пясъци”. И това никак не е случайно…

zlatni

Места като Стария град в Несебър с тесните му улички подаряват гледка, която се среща все по-рядко в големите градове:

nesebar

 

Честно казано, не очаквахме, че България изглежда по този великолепен начин:

turnovo

*Велико Търново

България, погледната от високо: зелен рай!:

zelenina* Връх Шипка, Снимка: Национален парк-музей Шипка

И да се върнем на кухнята. Подобно на всички балкански държави, и тук има силно гръцко и турско влияние в националната кухня. Но освен красиви пейзажи, със сигурност можете да очаквате и вкусна храна. Ориенталски ястия като мусака, гювеч и баклава са част от българската кухня. Консумацията на месо е по-ниска от средната за Европа. За сметка на това Бъгария предлага забележително разнообразие от салати.

Ако решите да планирате пътуване до България, можете да бъдете сигурни, че има прекрасни курорти и вили, които ще Ви подарят много комфорт и удобства.

vila

Има някаква магия в българските езера. Никога не можеш да им се наситиш. Колкото и време да ги гледаш, все ти се струва недостатъчно.

ezero*Национален парк “Рила”

Освен снимки на изумителните пейзажи, искаме да се придържаме и към разказите на местните хора. Само така можете да получите пълна представа за България.

Maistor*Майстор ножар, Снимка: Simon Damant

А някои от местните хора разказват красиви легенди, които се предават от поколение на поколение. 

legendi*Снимка: Simon Damant

Тази страна те запленява с девствената си красота, омагьосва те с културата си, привлича те с вкусна храна и древни истории и остава завинаги в сърцето ти с автентичните, топли, искрени и гостоприемни хора!

Препоръчваме Ви да опознаете страната, а не да я посетите само като турист! Открийте я с помощта на местни жители и със сигурност ще се върнете отново, защото е пълна съа скъпоценни камъни, които все още не са познати на Instagram общността!”

Хубаво е някой да ни напомни, че сме благословени да живеем в страна като България, нали? Макар и чужденец. Или именно заради това. Следващият път, когато гледате Волен Сидеров да буйства някъде из София, прочетете някоя “сензационна новина” за млад, корпулентен и незнайно как забогатял българин и цялото Ви същество закрещи “Тази земя не е моя земя”, “Това не е моята България” или “Искам да се махна завинаги” си спомнете тази статия и тези снимки. И да, България не е само корупция, олигархия и зле организирани избори. България е кътче великолепна природа, вкусна храна и омайните легенди на възрастните хора, в които чужденците се влюбват. Благодарим ти, Габриела, че ни го напомни!

P.S. Статията е публикувана в социалните мрежи на 25 октомври, в деня на местните избори (няма случайни неща, наистина!) и предизвиква огромен интерес :)  ‪#‎GoBulgaria‬ ‪#‎Bulgaria‬!, пише Габриела. А ние нямаме причина да не се съгласим с нея! Нали?


gabriela



Източник: shash





Коментари

горе