Вонеща вода – мирис на здраве



Колкото и непривлекателно да звучи името му, село Вонеща вода всъщност е доста атрактивна планинска дестинация. Защото във Вонеща вода блика естествен минерален извор, чиито води са с доказан ефект в балнеолечебния туризъм. Убедете се сами!

Вонеща вода - мирис на здраве

На около 30 км южно от Велико Търново и на 20 км източно от град Трявна , в подножието на Средна Стара планина и в началото на прохода Хаинбоаз, всред високи планински хребети и тучни речни долини, се е сгушило китното българско село Вонеща вода.

Разположено в подковообразна котловина на около 600 м. надморска височина и заобиколено от прелестна природа, съчетаваща гъсти широколистни гори, умерено-континентален климат и бистри планински реки, селото е достоен конкурент на едни от най-големите ни и популярни центрове за здравен туризъм каквито са Хисаря , Велинград и Сандански , например. Освен това, то е и идеалната отправна точка към културни дестинации с възрожденски облик като Етъра, Боженци , Дряново и Трявна.

16572_5.jpgПреди да поемем на виртуална (а защо не и реална?) разходка из днешното село Вонеща вода, ви предлагам да обърнем за кратко поглед към историята му. Защо Вонеща вода? Защото минералният извор, прославил селото, има силно изявен мирис на сероводород, а качеството на водата му е максимално близък до тези в световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция.

Чудодейните свойства на извора се дължат именно на сероводорода, който попадайки в организма, унищожава бактериалните абцеси. През 1840 г. един жител от околна махала - дядо Цаньо Хаджиев, построява край река Белица (където се намира изворът) малко ханче. След него, синът му - Манчо Хаджиев, се преселва в ханчето заедно със семейството си и постепенно вдъхва живот на пустеещите земи. Така, оформилото се селище става популярно като „Дядо Манчовите ханове“.

Оказва се, че макар и разположен на сантиметри от реката, изворът има питейна вода, при това с лечебни свойства. Освен че пои конете си там (всъщност те самите се насочвали към извора в дъждовните дни, когато реката била размътена и така привлекли вниманието на ханджията), самият Манчо започва да пие от водата, установявайки колко благотворно се отразява тя върху човешкия организъм. Препоръчва я на местните жители и на тези от околните населени места. Постепенно изворът се превръща в кладенец, а водата му става предмет на изследване и заедно с това – лек срещу множество здравословни проблеми.

Вонеща вода - мирис на здравеДнес изворът е част от изградения във Вонеща вода балнеолечебен център, който се посещава редовно от хора с възпаления на горните дихателни пътища, стомашно-чревни, ревматични, нервни и ставни болести, кръвно налягане, гинекологични и кожни заболявания. Имайте предвид обаче, че водата в извора е студена – 13 градуса Целзий, а за да се използва трябва да се затопли до нужните градуси. За питейна цел, не трябва да престоява, тъй като се губят лековитите й качества.

От всичко казано до тук, без съмнение сте разбрали, че Вонеща вода е идеална дестинация за балнеолечебен и климатичен туризъм. Но нека обърнем внимание и на другите достойнства на селото. На първо място, в никакъв случай не трябва да се тревожите за почивната база – благодарение на славата си като планински курорт, Вонеща вода предлага на гостите си множеството хотели, вили, къщи за гости, станции и разбира се, балнеолечебен санаториум. Голяма част от тях са с басейни, а накои предлагат организирани екскурзии до интересните точки в околността. Отвсякъде лъха гостоприемство, спокойствие и жизненост, а близките разстояния до съседните големи градове ще направят престоя ви интересен и различен всеки ден.

Какво ще кажем за забележителностите в село Вонеща вода? Макар и малко, те са достатъчно експресивни, за да привлекат туристическия интерес. На централния площад, непосредствено до обновената църква, се издига величествен паметник на една още по-величествена историческа личност - Тодор Тодоров Станчев, по-известен като революционера Филип Тотю. Защо именно той? Защото се ражда на 2 км от селото, в махала „Гърците“, на 10 април 1830 г., а местните жители са горди, че „неуловимият“ боец за свобода произхожда именно от този край. Брознозвата фигура, вперила решителен взор напред и сякаш готова да се хвърли в бой, е издигната през 1973 г. и се смята за символ на курорта.
Вонеща вода - мирис на здраве

Ако искате да опознаете още по-отблизо Филип Тотю, то тогава посетете и родната му къща, функционираща от 1975 г. като музей. До нея се стига по хълмист път вляво от входа на селото (ако пътувате към Велико Търново), обозначен с множество табели. Сгушена е сред китна градинка и представлява проста, двуетажна постройка от тухли и камък с дървена веранда. Всичко е някак схлупено (ниски врати и тавани и малки стаи), но изключително атентично и уютно. Интериорът е своеобразна музейна експозиция от вещи и битови предмети на Филип Тотю и семейството му, а прожекция на късометражен документален филм, ще ви разкаже подробности от живота на този виден деец.  
Вонеща вода - мирис на здраве

Не на последно място вниманието ви заслужава една друга музейна експозиция, или по-скоро архитектурно-етнографски комплекс – „Осенарска река“.
Той се намира на около 2 км от къщата на Филип Тотю и представлява прелестна колекция от реставрирани възрожденски къщи, атентични воденица и тепавица, символ на една отдавна отминала, но типично българска епоха.  
Вонеща вода - мирис на здраве

И така, ако на теория не сме успели да ви убедим в очарованието и предимствата на дестинация Вонеща вода, остава да го направите на практика. Имате достатъчно причини за това – селото ви поднася добре аранжирана порция от природа, история и култура, гарнирани с голяма доза разнообразие и ухаещи на здраве. Село Вонеща вода е (не)типичният планински курорт за вашето добро благосъстояние. 



Източник: Розали





Коментари

горе