Близо 2 млн. лв. събра кампанията на "Българската Коледа" за 2014/2015 г.



„Българската Коледа“ показа отново, че можем да сме единни като народ и че можем да бъдем съпричастни един към друг“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който представи в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София резултатите от дванадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Лечебното заведение получи в рамките на настоящото издание на инициативата финансова помощ в размер на 60 000 лв. за покупката на високоспециализирана апаратура, а пациенти на болницата за поредна година бяха подпомогнати за медикаментозна терапия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава отчете като успешна кампанията „Българската Коледа“ през 2014/2015 година, която си постави за цел грижата за децата с вродени заболявания. Благодарение на проявената съпричастност, „Българската Коледа“ събра 1 980 000 лева. Дванадесетото поредно издание на кампанията подпомогна 496 деца със сума от близо 700 000 лева. Високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на стойност над 1 250 000 лева беше дарена на 10 университетски и областни лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен. Закупени са общо 19 високотехнологични медицински апарата.

„Българската Коледа“ има дълбок смисъл както за българската политика, така и за обществения живот в страната. Инициативата е пример за това, което искаме да видим повече в българската политика – последователност и надграждане. Така искаме да бъде винаги – доброто да бъде надграждано, добрата идея на покълне, да намери своето развитие и всички да сътрудничат и да помагат“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод приключването на кампанията на „Българската Коледа“ за 2014/15 година.

Президентът определи „Българската Коледа“ като един от символите на българското общество. „Всяка година имаме между 600 хиляди и 800 хиляди български семейства, млади и възрастни, които дават своя дан за тази инициатива. Те показват отношение не със сумата, която даряват, а с подадената ръка на стотици хиляди българи годишно. „Българската Коледа“ е символична и много важна, защото показва, че народът ни е добър и съпричастен и когато е трудно и тежко, разбираме, че добрите дела трябва да получат подкрепа. Тогава си даваме сметка, че и най-малкото добро дело има значение. Всеки дарителски SMS и всеки от хилядите българи, които даряват, дават голямата надежда, че в труден момент се обединяваме, заедно сме и подаваме ръка на тези, които имат нужда“, каза държавният глава.

Президентът посочи, че инициативата „Българската Коледа“ ежегодно поставя фокус върху търсенето на устойчиви решения на дългогодишни проблеми. През 2015 г. НЗОК взе решение от 2016 г. да заплаща речевия процесор, много важна част от кохлеарната имплантна система на децата с пълна глухота. Поради високата им стойност, децата, нуждаещи се от подмяната на речеви процесор разчитаха на подпомагане от „Българската Коледа“, припомни Росен Плевнелиев и изрази благодарност на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, които взеха това решение.

Президентът Росен Плевнелиев определи като неоценима помощта и на Експертния съвет към „Българската Коледа“, благодарение на чиято работа се дължат много от успехите на благотворителната инициатива. Росен Плевнелиев благодари също така на лекарите-педиатри и на медиите, партньори на „Българската Коледа“. „Те показват, че доброто в България се развива и има своите конкретни прояви. Подадената ръка осмисля всеки човешки живот. Вярвам, че и занапред много добродетелни хора ще подкрепят инициативата, за да може и в бъдеще тя да реализира своите благородни цели“, каза държавният глава.

Дарителите на „Българската Коледа“ показаха дълбокия смисъл на благотворителната инициатива – децата, които имат нужда от помощ, да водят по-добър и по-достоен живот, заяви още президентът Росен Плевнелиев.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе