Чипровци – от сърце приема, с килим изпраща



По света Чипровци се е прочул с уникалните си ръчно тъкани килими. Но за нас, Чипровци е китно, гостоприемно, културно и одухотворено градче, където занаятът е едновременно изкуство и дар. Такъв е Чипровци – от сърце приема, с килим изпраща.


Чипровци е идеална дестинация за практикуване на всякакъв вид туризъм – селски туризъм, екотуризъм, планински туризъм и културен туризъм. Не трябва да се притеснявате нито за нощувката, нито за храната, нито за план на свободното си време. Почивната база в града е съвременно и пълноценно оборудвана, за да побере наплива от туристи в пиковите сезони. Можете да избирате между къщи за гости и семейни хотелчета, между приготвена в заведение храна или сготвена от вас с продукти от двора, между обиколка на града и една по-далечна разходка сред природата.

И разбира се, когато говорим за Чипровци, няма как да не отдадем почит на  художествените занаяти в историята и местния бит, и най-вече на килимарството. Именно занаятите са направили от Чипровци това, което е днес – град със съхранени традиции и жива история, претворени чрез творбите на местните майстори (килимари, златари и т.н).  Изработени на ръчен стан от вълна, пресъздаващи ненадминатата творческа фантазия на майсторите - килимари, извираща от дълбините на душата им, днес чипровските килими са символ на българското по цял свят и внасят неповторима автентична атмосфера в стотици хиляди родни домове.

Местната кухня също не е за пропускане. Затова се отбийте в  Гостоприемница Минините къщи с няколкото й приземни механи и си поръчайте някой от местните специалитети -  пълнени чушки с боб, зелеви сърми с ориз и орехи, пържено по Чипровски, баница с печени кори, печено агне на пещ и за десерт крем карамел в тиква.

Дори да не искате да имате в дома си чипровски килим, разходете се до Чипровци, за да научите историята на това вечноживо занаятчийско градче и да се насладите на хубостта му. В Чипровци със сигурност ще ви приемат от сърце, а дали ще ви изпратят с килим – зависи от вас!

Разположение

Общинският град Чипровци се разполага на 550 м. надморска височина в подножието на връх Три чуки между Чипровска планина (най-високият дял на Западна Стара планина) и Язова планина в Северозападна България. Територията му е прорязана от горните течения на река Огоста, която образува една от най-красивите природни забележителности на региона – Чипровски водопад (в землището на Чипровци). До него ще ви отведе екопътека Демяница.

Чипровци отстои на около 35 км от областния град Монтана, на  около 45 километра от гр. Берковица, на около 130 км от столицата София и на около 20 километра от границата с Република Сърбия. На около 5 км от града се намира Светата обител на Чипровски манастир „Св. Иван Рилски“.



История

Чипровци възниква още по времето на траките, които поставят началото на рудодобива по тези земи. По-късно тук се настаняват римляните. Според една от версиите за произхода на името на града, те наричат селището си Кипровец (по латинското наименование за мед - „купрум“). С течение на времето то се видоизменя на Чипровец и през 1956 г. официалното наименование на града става Чипровци. Според друга, „Кипровец“ идва от думата „кипро“ („гиздав, хубав“) от XVI в., когато селището било известно като „Цветето на България“.

Заради богатите залежи от мед, олово, злато, сребро и желязо, територията на Чипровци била апетитна хапка и за славяните, саксите, българите и разбира се - турците. В първите векове на Османското робство (XIV – ХVI в.) Чипровци изживява най-големия си икономически, политически и културен разцвет. Благодарение на донесените от саксонските рудари механични устройства за обработка на метали – самокови, производството на вещи от благородни метали просперира. Златарството се развива като основен занаят и през XVII в. Чипровци става най-големият златарски център на Балканите, наред с Цариград, Солун и Белград.

През XVI в. е основана Чипровската книжовна школа, през XVII в. е построено първото католическо духовно училище, а през 1688 г. католическата общност организира Чипровското въстание – само една от множеството прояви, в които участва местното население в борбите за независимост. През XIX в. се развива килимарството, което и до днес се смята за една от отличителните черти на Чипровци. От начин за препитание, то се превръща в своеобразно изкуство в 3 периода (бакамски, декоративен и орнаментален), като своя възход изживява в последния – от  Освобождението до наши дни.

Забележителности

Макар и с население от едва 3000 – 4000 души, Чипровци привлича родния и международен туристически интерес с куп атрактивни забележителности, пръснати както на територията на града, така и извън него.


На територията на Чипровци по-специално внимание заслужават:
  • Църквата „Св. Възнесение Христово” - намира се в центъра на града. Предполага се, че е строена през XIV в., но е разрушена по време на Чипровското въстание. По-късно е възстановена и днес е обявена за паметник с национално значение, който обаче функционира по предназначение.
  • Исторически музей на Чипровци – основан през 1988 г. по повод 300-годишнината от Чипровското въстание. Помещава се в сградата на старото градско училище, като проследява и илюстрира историята и бита на живота в града (от Средновековието до днес). Експозициите са разпределени в 5 зали, посветени на всички най-значими етапи от миналото му – рударство, златарство, духовно пробуждане, килимарство и църковна живопис.
  • Централният площад с паметникаотново по случай 300-годишнината от Чипровското въстание. Емблематичният за града монумент, издигащ се насред централния каменен площад е в чест на всички жертви, показали смелостта си и дали живота си за свободата.
  • Катеринината къща – една от причините да посетите красивата типично възрожденска къща е, че в нея се помещава Туристическият информационен център, където бихте могли да се информирате за всички любопитни атракции в околността. Освен това тя е устроена като къща - музей като предлага постоянна експозиция на етнографски предмети от миналото на града, както и демонстрация на изработка на чипровски килими. Не пропускайте да влезете и в градината на Катеринината къща, чиято колекция от растения се е използвала като естествена боя в текстилното производство.

В Чипровци впечатление ще ви направят още т.нар Шарена чешма (издялана от камък), Пунковата къща (чийто втори етаж е хотел, а първия е седалище на клуб „Приятели на музея“, където редовно се провеждат изложби и творчески срещи) и читалището (в центъра).

В околностите на Чипровци трябва да видите:
  • Останки от католическа катедрала „Света Мария“ - макар днес да са запазени само основите й, някога католическата катедрала е била една от най-значимите религиозни сгради - архиепископско седалище. Предполага се, че е била построена през XIV в. и е поставила началото на мощна католическа вълна по нашите земи, която простига своя разцвет непосредствено преди Чипровското въстание (когато е опожарена). 
  • Чипровски водопад и екопътека Демяница – започваща с черен път в края на града, в продължение на няколко часа пътеката ще ви превежда през едни от най-живописните кътчета на Стара планина, покрай долината на Стара река, за да стигне до божествено красивия Чипровски водопад. Падащ от 18 м. височина, той е идеално място за пикник и риболов. Няма как да се объркате, тъй като пътеката е обозначена с табели и добре маркирана. А ако се уморите, има измежду всичките мостчета и поляни има предостатъчно кътчета за отдих.
  • Чипровски манастир „Св. Иван Рилски“ - основан за първи път през далечния X в., той е един от първите манастири на Първото българско царство, който до Освобождението на България се превръща в един от централните стожери на бългасркото духовно самосъзнание. През вековете е разрушаван и възстановяван многократно, служил е като основен пункт на подготовката на въстанието на Константин и Фружин и Чипровското въстание и като просветна връзка с важните релизгиозни центрове в Европа.

Манастирският комплекс се състои от едноименната каменна църква „Св. Иван Рилски“ с красив дърворезбован иконостас (постреоена през 1829 г.), триетажна каменна кула – костница (в която се пазят тлените останки на някои от загиналите във въстанието), гробище, малък параклис „Св. Атанасий“ (на втория етаж в кулата), камбанария и двуетажни жилищни помещения с чардаци. Целият комплекс е обграден от каменни стени с три входа, а дворът е обрасъл в зеленина.

Заедно със заобикалящото го природно богатство, гостоприемната възрожденска атмосфера и увлекателното културно – историческо наследство, съчетаващо античност и съвременост, Чипровци се смята за една от най-атрактивните старопланински дестинации. Разходете се до там, опознайте миналото и настощето му и си отнесете един чипровски килим, който да ви стопля със спомени в бъдеще.



Източник: Розали





Коментари

горе