Каквото направи Нина Димитрова, все е хубаво



Каквото направи Нина Димитрова, все е хубаво. Затова театралните й творби с годините стават все по-хубави, играят се у нас сезон след сезон и обикалят няколко пъти земното кълбо. „Шинел“ направи 22 години, а сега спектакълът й по Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“ става на 10. Десет години са убедително доказателство, че светът има нужда от любов и красота. Юбилеят ще бъде отбелязан, разбира се, на сцената – на 30 ноември в Театър „199“. 

С това представление Театър „Кредо“ разби клишето, че Андерсен е автор, който пише за деца – защото това е спектакъл за възрастни, който по забавен начин припомня къде се крие разковничето на щастието.

„Каквото направи дядо…” е създаден по покана и с подкрепата на датската фондация „Х.К. Андерсен 2005”, за да представи България на 200-годишнината от рождението на великия писател през 2005-а в Дания. Именно там преди 10 години бе международната премиера на спектакъла, а на 11 ноември 2005 г. бе представен и на родната сцена – в Театър 199, където се играе и до днес.

От създаването си „Каквото направи дядо…” е показан на над 40 международни фестивали по света и е отличен със 7 международни награди за най-добър спектакъл. Този спектакъл отведе Театър „Кредо“ по сцените на Далечния изток – в Япония, Корея и Тайван. А тази година и към Китай, но вече в нов състав.

През 2013 г. Нина замени в спектакъла своя дългогодишен партньор Васил Василев-Зуека с талантливия млад актьор Димитр Несторов. Тандемът Нина&Митко продължи да жъне успехи по света и получи овациите на зрителите в Китай, Русия и Япония, а Димитр Несторов само за една година подготви и игра спектакъла на три чужди езика – руски, английски и японски.

Театралният дует Нина Димитрова и Димитр Несторов покори сцените на

Новият театрален дует Нина Димитрова и Димитр Несторов вече покори зрителите в Китай, Русия и Япония.

„Димитр Несторов е актьор с удивителен талант. Неговото истинно и чистосърдечно присъствие на сцената е пленително. Да си партнирам с него е върховно творческо удоволствие. Артистичното присъствие на Митко в този спектакъл направи андерсеновата история още по-затрогваща и истинска, а спектакълът по-вълнуващ и заразително жизнерадостен“, споделя Нина Димитрова.



Източник: ploshtadslaveikov





Коментари

горе