Наша дизайнерка слави кукерските ни традиции в Англия



Младата дизайнерка от Пазарджик Иванка Христова завладя цяла Англия с неустоимия си стил и дръзки модни решения. Своя категоричен дебют, който я изтласка "сред големите" в бранша, тя направи по време на представянето си на Graduate Fashion Week в края на май. Нейни модели са снимани за страниците на British Vogue, Vogue Italia, Disorder Magazine и iMute.

Това са само част от изданията със световна слава, които публикуваха нейни тоалети и направиха името  разпознаваемо в модните среди. Това, с което неминуемо изпъкна талантливата пазарджиклийка, са забележителните етномотиви под формата на чанове в колекцията . Част от дрехите на Иванка са вдъхновени от кукерската традиция, която впечатли лондонската публика.

Междувременно Иванка е и студио мениджър на известния лондонски дизайнер Tomasz Starzewski, като по този начин не спира да се учи и да става все по-добра в занаята. 

Иванка напуска България преди около 10 години. Оттогава живее и учи в Лондон. Страстта към модата предначертава пътят да мине през престижната школа на University of East London. Оттам излиза като дипломиран моден дизайнер.

Преподавателите я учат да не се поддава на чуждото мнение и манипулация и че хората на изкуството са сами за себе си и не трябва да очаква някой да помогне даром в този бранш. Вече е сигурна, че за да успееш, трябва да работиш много сериозно и упорито и никога да не се отказваш от това, което обичаш.

Описва Лондон като свой дом, защото почти целият  съзнателен живот преминава там. За съжаление Пазарджик остава просто една прекрасна и свидна дестинация за почивка и ваканция. Тази Коледа отново ще прекара в родния си град и все пак е нетърпелива да се върне. 

Иванка тръгва по модното поприще от много малка, като тогава дори не осъзнава как ще се развие животът . Всичко започна още докато живеех в България. Когато бях малка, прекарвах много време с моята баба, която ме учеше да плета, да бродирам, да шия.

Като всяка една баба искаше да ми предаде всичко, а на мен ми беше толкова интересно и в такъв захлас я слушах как ми обяснява кое как се прави. Когато се преместихме с родители ми в Лондон, имах възможност да избера специалност в училище, в която да се развивам. Избрах "мода и платове". След това продължих да уча същото и в университет.

Модата винаги ми е била страст. Постоянно рисувах и се интересувах от стайлинг и визия. Родителите ми много ме подкрепят в това и никога не са ме спирали да се развивам в сферата, в която аз искам. Просто от една мечта, с много труд и безсънни нощи, успях да завърша с отличен успех за моден дизайнер и да реализирам първата си самостоятелна колекция, разказва Иванка.





Ярки багри и етномотиви

Дебютната модна колекция на Иванка впечатли лондонските среди и публиката на първото представяне остана без дъх пред дръзките решения. Graduate Fashion Show отвори много врати пред талантливата пазарджиклийка. Нейната колекция заяви безапелационно гръмкото си послание и тя вече получава сериозни предложения и идеи за бъдещи проекти.

Всичко започна с една концепция. Исках първата ми колекция да представя моята индивидуалност. Обичам да създавам принтове и да експериментирам с бродиране. Гордея се, че съм българка. Това беше темата на моята колекция. Започнах да разучавам нашите традиции и се спрях на кукерите. Осъзнах, че тяхната магия не идва само оттам как изглеждат, а и какъв дух носят.

Разширих периметъра, като започнах да търся стари, изоставени помещения, където има присъствие. Силуетите и аксесоарите в моята колекция са напълно вдъхновени от кукерите, а ярките цветове и текстурата идва от помещенията. Изучавах сгради с минало. Оттам с манипулации създадох всеки отделен принт, дигитално го принтирах и на ръка избродирах всеки детайл. За да завърша имиджа, добавих аксесоари, типични за кукерската традиция - чанове, менчета и други. Не са много хората, които разбират моята концепция, но мисля, че по доста авангарден начин успях да опиша моята личност. Цялата ми душа е в тази колекция, казва Иванка.

Младата дизайнерка признава, че лондонската публика била впечатлена от етномотивите, които използвала в тоалетите си. Много искали да видят цялото портфолио и изявили желание да научат повече за българските традиции. С голям интерес приеха колекцията ми, защото е нещо различно и нещо, за което не са чували преди, допълва момичето.

В момента Иванка работи в екип с още една дизайнерка и заедно създават нова колекция по марката на Tomasz Starzewski, при когото пазарджиклийката работи като студио мениджър от две години. Известният дизайнер бил много впечатлен от самостоятелната колекция на Иванка и веднага я поканил да направи тоалети и за него.

Вече са готови 32 модела, по които работили последните шест месеца. Междувременно талантливото момиче поставя първи щрихи и по своя втора колекция. Надява се да е готова до началото на следващата година. Не спира да твори и над аксесоари. Луда е по клъч чантите и шаловете. Има идея да продава нещата си в собствен онлайн магазин. 

Българките копират стила на известните  

Модата в България се разминава със световните тенденции. Едно българско момиче, нахлуло с гръм и трясък в лондонските модни среди, може да види разликите най-осезателно. Сблъсъка между кръвта и високата професионална летва, която сама си поставя, Иванка усеща всеки ден. 

Модата и тенденциите в България и Англия са много различни. Хората в родината ми се влияят главно от начина, по който изглеждат популярните личности. За тях не е толкова важно какво казват световните модни диктатори. Но пък смятам, че има стил, който се движи напред. Според мен влияние оказват блогърите и интерактивните уроци в интернет, които момичетата все по-често следят.

Това е начинът да постигнеш индивидуалност. В Англия всички искат да са различни и да приличат на себе си, но пък в същото време аспирират към бързата мода, която се променя няколко пъти за един сезон. Докато нещо е хит, изведнъж друго изскача в светлините на прожекторите.





Кой е любимият ти моден аксесоар?

- Всеки, който ме познава, знае, че най-голямата ми мания са клъч чантите (тип портмоне - б. а.). Обожавам шантавите форми и цветове и когато видя някой готин модел, направо се обсебвам. 

Кой е любимият ти дизайнер? От кого се учиш?

- Любими дизайнери имам няколко, но ще избера Peter Pilotto. Техните колекции (казвам "техните", защото Peter Pilotto е бранд от двама дизайнери) са винаги много интересен микс от находчиви кройки и принт. Иначе се уча от всеки, и то постоянно. Обичам да овладявам нови техники и умения и винаги питам, ако искам нещо да ми се покаже.

Уча се от семинари и интервюта, които гледам. Сега съм се заела да разбера как става 3D принтирането и да усъвършенствам техниката в този занаят. Постоянно искам да знам нови неща и разчитам изцяло на себе си да намеря отговорите. 

Кой е любимият ти стайлинг?

- Бих казала Glam Rock, защото можеш да съчетаеш всеки аутфит с черно кожено рокерско яке. Така се носи например Кейт Мос. Тя съчетава къса коктейлна рокля с черно кожено якенце - стил между рок и поп. 

Какво ще е модерно тази зима? Открехни ни с лондонски полъх!

- Моята лична прогноза е, че тази зима тенденциите отново ще бъдат обърнати към челси ботушките, както и широките вълнени якета - тип "на гаджето". Хит ще са изразителните кожени якета от изкуствена козина. Мисля, че дългите кожени ръкавици ще се носят с широки якета с 3/4 ръкави.

Как би изглеждал моделът на рокля, ако трябва с нея да опишеш България?

- Това е много трудно. Представям си дълга рокля, обвита в много цветове и текстури, визуално изобразявайки изящната красота на нашата природа.



Източник: Марица





Коментари

горе