Домът на мечтите: Строят пасивна къща в Коматево



Младо семейство от Пловдив ще строи новия си дом в квартал „Коматево” изцяло по правилата на пасивното строителство. Работата по къщата тепърва предстои, но за проекта предприемачите се доверили на арх. Георги Николов - първия български архитект със сертификат от Passivhaus Institut в Дармщад, Германия. Това гарантира, че специалистите на неговото студио АРХЕ ще контролират стриктно строителството до финала.






„Завършихме работния проект и сме готови за изпълнението. Строителното разрешение е в сила, а нашите спецификациите са изключително подробни и изчерпателни, което е важно условие за едно безкомпромисно строителство”, казва арх. Николов.

Това е модерна еднофамилна пасивна къща с просторна дневна, три спални, две бани, навес за 2 автомобила, сервизни и технически помещения, фитнес и складове. Формите на къщата са прости, но замислени с прецизен и педантичен детайл. Тя няма сутерен, с което спестихме много излишни инвестиции в подземни стоманобетонни работи и тежки хидроизолации, обясни арх. Николов.

Сградата е фундирана върху топлоизолация за пълно прекъсване на термомостовете към земята и винаги топъл през зимата под на дневната и трапезарията. „В земетръсни райони това е иновативна технология, постижима единствено с много внимание и инженерен професионализъм, а ние имаме опит с технологията”, допълва архитектът.

По фасадите са приложени топлоизолационни системи с мазилка с големи дебелини на изолациите в комбинация с вентилируеми обшивки от висококачествени фиброциментови плоскости.

Окачени стъклени фасади с огромни тройни стъклопакети ограждат дневната от градината. В пасивната къща истинското отопление през зимата са нейните прозорци, през които слънцето загрява помещенията.

Чистият въздух във всички помещения се осигурява от вентилационна система, която работи непрекъснато и съхранява огромни количества енергия чрез система за рекуперация с най-високата към момента технологично постижима ефективност. Топлата вода за домакинството е осигурена почти през цялата година от слънцето.

Нуждата от охлаждане през лятото е неизбежна в горещия пловдивски микроклимат, но благодарение на активната слънцезащита е сведена до почти нулеви нива и се покрива от от малка термопомпа, която се използва и през критично студените дни през зимата за отопление.

Къщата се нуждае само от 2367 kWh годишно за отопление, което прави 12 kWh/m2 за 202 кв. м чиста използваема жилищна площ (без площта на стени, колони, стълби, щрангове, складове).

По цени от 2015 г. това прави само по около 45 лева месечно, уточняват проектантите от архитектурно студио „АРХЕ”. За охлаждане пък са необходими едва 682 kWh годишно, което прави 3 kWh/m2, или общо 130 лева за цялото лято. За сравнение, същата, но стандартна къща би имала нужда от поне 500 лева месечно за отопление и 750 лева за охлаждане за цялото лято.

В същото време комфортът на обитаване не може да се сравнява при двата варианта. „Клиентът и ние сме напълно убедени в изключителните предимства на прилагането на стандарта Passivhaus, след като за постигането му за конкретния проект е нужна едва 7.5% допълнителна инвестиция сравнено с обикновеното строителство, като същевременно не се допускат компромиси с естетиката”, твърди арх. Николов.

Това е причината преди повече от 5 години студиото да се откаже напълно от "обикновеното" строителство в полза на немския енергиен стандарт.



Източник: Марица





Коментари

горе