Българи от цял свят пълнят хладилници за бедни



„Да хвърляш хляб е грях”, гласи народна мъдрост. Всеки от нас го е правил, без да се замисли, че с коматчето хлебец можеш да помогнеш на човек в нужда. Вече 5 месеца грижата за гладните дава тласък на каузата „Ако си дал”, дело на софиянеца Стефан Чолаков, пише „Стандарт”.Идеята е да не се изхвърля храна. Всеки от нас, когато заминава - за уикенда или в командировка, вместо да остави у дома ядене, което ще намери развалено, може да го дари. В страната вече има над 30 хладилника за бедни. А скоро идеята на Чолаков ще даде плодове и в Испания и Гърция. Очаква се хладилникът за бедни да "прелети" и отвъд океана - чак до Кейптаун. А 15-годишно момче от София в момента прави сайт безвъзмездно, в който има карта на "фризерите на доброто". Така всеки може да види в интернет къде го чака пълен хладилник.

"Повечето от хладилниците са подарени от българи, които живеят в чужбина. Прочели за идеята в интернет и се обаждат, за да помогнат", разказа Стефан Чолаков. До Коледа се очаква наше момиче от Добрич, което живее и работи в Лондон, с първата си заплата да купи още един, който да помага на бедните в родния й град. Изселник от Родопите в далечен Кейптаун също проявил интерес към инициативата. До края на годината се очаква да заработи подобен хладилник и в Ксанти. Той е купен от потомци на българи, които са останали в южната ни съседка след затваряне на границите през 1944 г., известни като "нашенците". В Атина вече има такъв хладилник, поставен пред магазин, чиито собственик е българин. Нашенец, който живее в Испания, пък видял пост в социална мрежа, в който е описана инициативата.

Разказал на кмета на иберийското градче в което живее, и той се вдъхновил. Така в Испания хладилниците станали два. Просто кметът на съседния град също се запалил и доброто "покълнало" и там.

У нас интересна инициатива са подели ученици от Пловдив и Смолян - да зареждат хладилниците за бедни всеки ден до края на годината. От голяма компания, която произвежда такава техника, подарил нов уред на родопския град, както и на Оряхово и Мездра. Там хладилниците ще бъдат монтирани до дни. А следващата спирка на "Ако си дал" ще бъдат Русе и Шумен. Хладилниците за бедни са пълни във Варна, Пазарджик, Пловдив, Тетевен и Велико Търново.

В болярския град хладилникът е закупен от Деян Иванов, който от няколко години живее в Ню Йорк. Младежът пратил парите на Чолаков. Деян оставил и телефоните на няколко ресторантьори в старата столица, които могат да даряват храна. Столичният бизнесмен се свързал с тях, за да сподели идеята. Първи откликнали от известен ресторант, както и от верига за бързо хранене.

В същото време в София хладилниците вече са 6. Последният е в кв. "Овча купел". Той е купен от собственичката на верига сладкарници. "Идеята е навсякъде да има такива хладилници за взаимопомощ. Някои готвят специално, за да оставят храна. Макар идеята да не е това, хората така го приемат и го правят. Всъщност идеята е да не изхвърляме храна, която вече е произведена, която е в търговските вериги и остават няколко дни до изтичане на срока на годност", коментира Чолаков. Според него хората рядко злоупотребяват - почти не се случва някой да вземе повече от една порция. В началото е имало случаи, в които човек в нужда е пълнил цяла чанта с храна, но после се засрамил от постъпката си. "Хората се научиха, че е по-добре да си вземат по-малко, за да има за всеки", казва Чолаков.

Неприятни инциденти обаче не липсват. На 7 ноември хладилна витрина е поставена и в Пловдив, дарена от жителка на града, която живее в Цюрих. 5 дни по-късно обаче тя осъмва без вратички и стъклени прегради. Едната версия е, че вятърът е виновен за инцидента. В полицията пък имат информация, че вратичките са свалени от бедни хора, които не искали храната да е студена. Учениците от Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив обаче отговарят на лошото с добро - те са твърдо решени да не оставят нито ден празен хладилника за бедни. По един клас от училището ще го пълни до 22 декември. Идеята е хрумнала на десетокласници във връзка с проект на Федералната централа за политическо образование на Германия. Стефан Чолаков очаква, че учениците, които са толкова ентусиазирани, ще продължат да пълнят хладилника и след Нова година. "Има много хора, които не могат да излизат от къщите си или ги е срам, притесняват се. Нека да ги научим, че храната там е годна и биха могли да си вземат сами. Но защо не първия път ние да им я занесем, за да може да свикнат, че могат да разчитат на обществото", казва Чолаков.

Фондация "Ако си дал..." дава възможност на българите, честно и без субективни критерии, да изберат "Човекa на годината". От 17 ноември до 1 декември 2015 г. на страницата на www.akosidal.ga текат номинации на достойни нашенци. Гласуването ще тече до 20 декември 2015 г., а на 22 декември 2015 г. журито от 10 обществено отговорни личности ще награди избрания от хората "Човек на годината".
 



Източник: Блиц





Коментари

горе