Ангелина Добрева от Гимназията по туризъм спечели първа награда в конкурс на ЮНЕСКО



ВЪЗПИТАНИЧКАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АНГЕЛИНА ДОБРЕВА СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА В КОНКУРСА НА ЮНЕСКО „ОПОЗНАЙ И СПОДЕЛИ ЖИВОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ”. Състезанието е за ученици до 15-годишна възраст и студенти от български университети. Софийският регионален център на ЮНЕСКО организира конкурса под знака на честванията на 70-годишнината от създаването на световната организация.

Ангелина Добрева се е преборила за първото място със своя клип „Традицията на изработка на чипровски килими“. Килимите от Чипровци са вписани като нематериално наследство заедно с нестинарството и Бистришките баби.

Още седем поощрителни награди са присъдени на ученици от Велико Търново. Всички тези отличия отиват в СОУ „Емилиян Станев“. Най-голямата гимназия в областта също участва в конкурса с проекти върху чипровските килими и шевиците, които ги отличават. Учениците участваха с изработени от тях картички, разделители за книги. Всички наградени ученици са от профил „Изкуства“ на СОУ „Емилиян Станев”. Лично генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще връчи наградите на официалната церемония през декември.

Междувременно в Гимназията по туризъм беше проведен урок за правата на детето по инициатива на друга световна организация – УНИЦЕФ.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе