"Манекенката" на "Ислямска държава" убита от джихадистите, докато се опитвала да им избяга



17-годишната Самра Кесинович, която избяга от дома си в Австрия, за да се влее в редиците на „Ислямска държава” в Сирия, е пребита до смърт, след като се опитала да избяга от терористичната организация. Тя е убита, след като опитала да напусне град Рака, съобщават австрийски медии, цитирани от „Мирър”.

Самра и 15-годишната й приятелка Сабина Селимович избягаха от Австрия през април 2014 година. Те се присъединиха към „Ислямска държава”, която започна да ги използва като рекламни лица за привличане на бойци, а медиите започнаха да ги наричат „манекенките” на организацията.

Вестник „Остеррайх” твърди, че момичетата са живели заедно други жени в „столицата” на групировката. Самра била заловена, докато се опитвала да се измъкне. Предполага се, че Сабина също е загинала при бойни действия в Сирия.

Преди година се появи информация, че момичетата, чиито родители са от босненски произход, са омъжени насила за бойци на „Ислямска държава” и дори са забременели от тях.

Представител на антитерористичния комитет към Съвета за Сигурност на ООН заяви, че има информация, че има загинало 15-годишно момиче, но не можа да потвърди кое точно.



Източник: politikata





Коментари

горе