Опасност има! България е мост между две цивилизации



Историческият опит показва, че понякога от един повод може да пламне голяма война, предупреди в Плевен историкът акад. Георги Марков в коментар на събитията със сваления руски самолет от турските ВВС.

Марков припомни, че от атентата в Сараево, извършен на 28 юни 1914 година и станал повод за избухването на Първата световна война, малцина са очаквали глобален военен конфликт.

"Затова трябва да се прави всичко възможно за избягване на поводи за военни конфликти, тъй като след като се разгори военен конфликт, не се знае кога ще спре и дали някой може да го спре. За Първата световна война се е смятало, че ще свърши до Коледа на 1914 г., а тя продължава повече от четири години и взема 12 млн. жертви", аргументира се акад. Марков, цитиран от БТА.

Ученият предупреди още, че "днес също има опасност". "В Сирия се води гражданска война, която може да се превърне във война между други държави. Един свален самолет може да бъде повод за военен конфликт - зависи какви са обстоятелствата”, посочи Марков.

Той предупреди, че опасност за България има, защото тя е на моста между две религии, две цивилизации. “Затова трябва много внимателно политиците да си мерят приказките", предупреди историкът. Той призова политиците да не се увличат в реторика, при положение че не са изяснени условията около сваления руски самолет.

“Не бива веднага да засвидетелстваме една прибързана лоялност, че сме съюзници с Турция и трябва да изпълним нашите задължения. Трябва да се внимава, защото големите държави често, за да избегнат сблъсък помежду си, жертват по-малките държави. Затова трябва много да се внимава" допълни още той.
 



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе