Отговорът: Русия признава Арменския геноцид



Законопроект за признаване на Геноцида срещу арменците от страна на Турция през 1915 година е внесен в Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент). Това съобщи председателят на партията „Справедливая Русия” Сергей Миронов в профила си в Туитър.Марица.бг припомня, че Миронов е лидер на една от четирите управляващи партии.

„Току що внесохме законопроекта за отговорност за непризнаването на факта на геноцида на арменците от страна на Турция през 1915 година”, написа той.

В законопроекта се предвижда установяване на наказателна отговорност за отричане на фактите на геноцида срещу арменския народ в Западна Армения и Османска Турция през 1915 - 1922 година, поясни Миронов.

„Въпросът за признаването или непризнаването на геноцида на арменците не е просто исторически въпрос. Това е въпрос на съвестта, нравствеността и морала. Това е въпрос на отношение към чудовищното престъпление, което не трябва да бъде забравяно и прощавано”, каза още руският политик.

Сред предвидените в документа наказания са солена глоба, принудителен обществено полезен труд и лишаване от свобода до между 3 и 5 години.

На фона на това Русия обяви, че спира вноса от Турция на дълъг списък стоки. Сред тях са автомобилни части и текстил.



Източник: Марица





Коментари

горе